Anne Frank naplójából készült mono-operával emlékezik a holokausztra az Operettszínház

2001 óta minden év április 16-án emlékezünk a holokauszt magyarországi áldozataira, 1944-ben e napon kezdődött meg a magyarországi zsidók gettókba tömörítése Kárpátalján. A Budapesti Operettszínház az Anne Frank naplója című mono-operát közvetíti az emléknapon.

A Budapesti Operettszínház közleménye szerint

„A napló Anne Frank sorsán keresztül képviseli egy kollektív trauma feldolgozásának lehetőségeit, amivel újra és újra foglalkozni kell, hiszen a Holokauszt ténye olyan súlyos társadalmi felelősség, amit a mai napig nem tudtunk kellőképpen feldolgozni. Méltóképpen kell emlékeznünk és emlékeztetnünk. A társadalmat ért traumákról folyamatosan beszélnünk kell, ugyanis a feldolgozatlan történetek nem törlődnek”

– írja Rátóti Zoltán rendező.

A mono-opera címszerepét Süle Dalma alakítja, aki így vallott a próbafolyamatról:

„Több szakaszra bontottam a felkészülést: először elolvastam a naplót és nagyon megrendített, majd amikor elkezdtem foglalkozni magával a darabbal akkor is nagyon sokat sírtam, ezért időt hagytam magamnak arra, hogy leülepedjenek bennem a dolgok. Miután ez megtörtént megint elolvastam a naplót, azonban már azzal a tudással, hogy a darab zeneszerzője, Grigori Frid mely naplóbejegyzéseket emelte ki, és hogy neki mi volt a koncepciója erről a mono-operáról. Ezek után pedig már egy teljesen más képet kaptam a naplóról, mint első olvasásra.

Anne Frank üzenete ma is érvényes! Az ő humora és életigenlése minket is megtanít hálásnak lenni a hétköznapi dolgokért.

Elképesztő hittel rendelkezett ez a lány, örülni tudott annak is, ha a tetőn keresztül besütött egy napsugár és úgy tudott lesni egy résen, hogy a szellő érintse az arcát.”

Részletet a műből ide kattintva lehet megtekinteni, jegyeket a Budapesti Operettszínház weboldalán lehet vásárolni.

Pénteken lesz a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Pokorni Zoltán akkori oktatási miniszter a budapesti gettó felszabadításának évfordulóján, 2000. január 18-án javasolta, hogy a középiskolákban minden évben április 16-án emlékezzenek meg a holokausztról.