Törvényszék elé állítják a jordániai király elleni összeesküvőket

Jordánia állambiztonsági törvényszéke előtt kell felelniük tetteikért a II. Abdalláh király elleni összeesküvőknek – közölte szerdán a jordániai állami televízió.

A bíróság mellé rendelt ügyész a nap folyamán megkezdte a nyomozást.

A jordániai hatóságok április 3-án jelentették be, hogy biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek több befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük II. Abdalláh király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját. Azóta mintegy húsz gyanúsítottat fogtak el az ügyben.

II. Abdalláh féltestvérét, Hamza herceget házi őrizetbe vették. A jordániai kormány tájékoztatása szerint a volt trónörököst azonban nem állítják bíróság elé. „Hamza herceg ügyét a királyi családon belül rendezték” – jelentette ki Biser Haszavni jordániai miniszterelnök hétfőn a parlamentben mondott beszédében egy résztevő beszámolója szerint. A kormányfő állítólag tagadta, hogy puccskísérlet történt volna.

A jordániai kormány állítása szerint a vezetés meggyengítését célzó összeesküvést számoltak fel, amelyhez köze volt Hamzának is: ő és cinkosai „külföldi kapcsolatok” segítségével akarták gyengíteni a királyság stabilitását és biztonságát.

Hamza később közleményt adott ki, amelyben hűségéről biztosította az uralkodót, két napra rá pedig II. Abdaláh közölte, hogy rendeződött a válság, csírájában elfojtották a lázadást. Azt mondta, hogy Hamza és családja a palotájában van, a védelme alatt.

II. Abdalláh 1999-ben lépett trónra apja, Husszein halálát követően. Apja kívánságának megfelelően Hamzát tette meg trónörökösnek, de 2004-ben felülbírálta döntését és saját fiát tette meg örökösnek.

A jordániai király szerint megoldódott a válság

A király első ízben szólalt meg a hét végén kirobbant belpolitikai válság ügyében, amelynek során az uralkodó féltestvérét azzal vádoltak meg, hogy részese a királyság destabilizálására irányuló összeesküvésnek.