Az ENSZ szerint emberi jogokat sért, hogy Amerika jutalmat ajánl terroristákról szóló információkért

Sérti az emberi jogokat az, hogy az Egyesült Államok jutalmat ajánl terroristákról, illetve külföldi terrorista tevékenységekről szóló információkért cserébe – közölte szerdán Alena Douhan, az ENSZ egyoldalú kényszerintézkedések következtében bekövetkező emberi jogi jogsértések ügyében illetékes jelentéstevője.

Douhan felszólította a washingtoni vezetést, hogy változtasson a „Jutalom a több igazságért” nevű programján, ami szerinte a nemzetközi jogba ütközik.

A program 1984 óta fut az amerikai külügyminisztérium felügyelete alatt. Amerikai közlések szerint ennek keretében eddig a 150 millió dollárt (45 milliárd forint) is meghaladja az az összeg, amelyet kifizettek több mint száz ember számára.

A program célja a nemzetközi terroristákat felelősségre vonni és megakadályozni az amerikaiak, illetve az amerikai érdekeltségek elleni merényleteket.

A jelentéstevő kifogásolta, hogy az informátorok által feljelentett feltételezett terroristák esetében sérül az ártatlanság vélelme és a tisztességes eljáráshoz való joguk. Hozzátette, hogy az is a nemzetközi jogba ütközik, ha olyan külföldieket büntetés terhe mellett együttműködésre kényszerítenek, akik maguk is terrorista cselekményeknek minősülő tettekben érintettek.

„Kényszermunkával azonos, ha valakit az akarata ellenére – büntetés kilátásba helyezésével – bizonyos cselekvésekre kényszerítenek” – közölte Douhan. Hozzáfűzte, hogy a terrorizmus elleni harc fontos, de az emberi jogokat ettől még tiszteletben kell tartani.

Biden szerint nem antiszemita az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete

Izrael szerint az ENSZ által támogatott iskolákban az oktatás magában foglalja a zsidó állam elleni uszítást.