Az amerikai hírszerzés csúcsvezetője szerint Kína „példátlan” fenyegetést jelent

A Kína jelentette „példátlan” fenyegetésre figyelmeztetett az amerikai Országos Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője szerdán a washingtoni kongresszus globális kockázatokat értékelő meghallgatásán.

„Kína számos területen egyre inkább az Egyesült Államok közel egyenrangú versenytársának számít, miközben megpróbálja olyan módon átírni a nemzetközi normákat, hogy az megfeleljen a tekintélyelvű kínai rendszernek” – hangsúlyozta Avril Haines, egyebek mellett a távol-keleti ország térségbeli agresszióját és gazdasági erejét említve.

Kiemelte, hogy Peking olyan kiberképességeknek van birtokában, amelyekkel legalábbis helyi, ideiglenes zavarokat okozhat az Egyesült Államok kritikus infrastruktúrájában.

A szenátus hírszerzési bizottságának ülésén a nemzeti hírszerzési igazgató kitért a szerinte az amerikai befolyás aláásását célzó orosz erőfeszítésekre, a közel-keleti instabilitásra, ezen belül Iránra, illetve a globális terrorizmusra és Észak-Korea tevékenységére.

Immár két éve nem tartottak ebben a témában nyilvános meghallgatást az amerikai kongresszusban, s több szenátor elégedetlenségének adott hangot ezzel kapcsolatban.

Az ülésen felszólalt a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI), a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) és a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vezetője is.

Kedden tették közzé az amerikai hírszerző közösségek tanácsadó testülete, a Nemzeti Hírszerzési Tanács (NIC) legfrissebb jelentését. E szerint a Nyugat és Kína közötti rivalizálás fokozódása várható a következő húsz évben, amelyet a katonai erőviszonyok változása, a technológiai verseny és a „kormányzati modellek közötti, egyre erősödő megosztottság” is táplál.

A jelentés kitért az amerikai-orosz viszonyra is, megállapítva. Mint az elemzés fogalmazott: „arra számítunk, hogy Moszkva a pragmatikus együttműködés lehetőségeit keresi Washingtonnal”.    

Mint írták, a koronavírus-járvány még a következő években is éreztetheti majd hatását, hozzájárulhat humanitárius és gazdasági válságokhoz, politikai nyugtalansághoz, geopolitikai versengéshez.

Kemény szócsata bontakozott ki a Biden-éra első amerikai-kínai külügyminiszteri tárgyalásain

A tárgyalópartnerek nyilvánosan és indulatosan bírálták egymás országainak bel- és külpolitikáját.