A NAÜ ellenőrei látogatást tettek a múlt héten lerobbantott natanzi urándúsítóban

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei látogatást tettek szerdán az iráni Natanz város közelében lévő urándúsítóban, amelyben előző hétvégén robbanás történt, Teherán szerint izraeli szabotázsakció következtében.

„A NAÜ szakemberei folytatják ellenőrzési tevékenységüket Iránban, ma a natanzi urándúsító létesítményben voltak” – közölte az ENSZ-nek az atomsorompó egyezmény betartatását felügyelő szakosított szervezete.

„A NAÜ továbbra is jelenteni fog az ügynökség kormányzótanácsának az iráni nukleáris program releváns fejleményeiről” – írták a közleményben.

Az Iszfahán tartományban fekvő sivatagban épített, föld alatti létesítményt, az iráni urándúsító program központi üzemét megfigyelés alatt tartja évek óta a NAÜ.

Teherán előző nap bejelentette, hogy az eddigi legmagasabb szintre fogja dúsítani az uránt, válaszul a natanzi atomlétesítménye elleni, feltételezések szerint Izrael által elkövetett támadásra, továbbá ezer korszerűbb centrifugát helyez üzembe.

Bécsben előző héten kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is térjen vissza a hathatalmi megállapodáshoz, amelyből Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban kiléptette országát, amire válaszul Irán fokozatosan felhagyott kötelezettségvállalásai teljesítésével, és sorra átlépte a szerződésben megszabott korlátozásokat.

Európa nagyon aggódik az iráni urán miatt

„Iránnak nincs indokolható szüksége ilyen magas dúsítottsági szintre a polgári felhasználásban” – rökönyödött meg az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország.