Elhunyt Bernie Madoff

Bernard Madoff szerdán abban az amerikai szövetségi börtönben vesztette életét, ahol a történelem legnagyobb ismert piramisjáték csalásáért kapott 150 éves büntetést töltötte — írja a The Jerusalem Post.

A 82 éves korában elhunyt Madoff krónikus veseelégtelenségben, és számos más betegségben szenvedett.

Bernie Madoff amerikai üzletember nevéhez fűződik a minden idők talán legnagyobb pénzügyi csalássorozata, amely 65 milliárd dollár (20 ezer milliárd forint) kárt okozott az ügyfeleknek.

Tárgyalásán tizenegy vádpontban vallotta magát bűnösnek, a többi között csalás és pénzmosás bűncselekményében. Éveken át mesés nyereséggel kecsegtette befektetőit, amit újabb lépre ment befektetők pénzéből fizetett ki. A Ponzi-sémára alapuló piramisjátékban a mindig újonnan beszervezett befektetők pénzét használják fel a korábbi befektetők kifizetésére.

A Nasdaq volt elnöke, illetve a Bernard L. Madoff Investment Securities LLC alapítója és vezetője 2008-ban, a pénzügyi világválság csúcspontján bukott le.

Az 1990-es évek óta folytatott bűncselekményeit 2008-ban két fia tárta fel a hatóságok előtt, akik nem voltak bűnrészesei a rendszernek.

2009 júniusában 150 év szabadságvesztésre ítélték. Azóta börtönben raboskodott.

Madoff áldozatai között kis- és nagybefektetőket, magánszemélyeket, jótékonysági szervezeteket, nyugdíjalapokat és fedezeti alapokat tartanak számon.

Átverte többek között Kevin Bacon, Kyra Sedgwick és John Malkovich színészeket, és Steven Spielberg rendező jótékonysági szervezetét is.

Volt, akinek a csalásban minden megtakarítása odaveszett, közülük sokan a zsidó közösségek tagjai, ahol Madoff a nagyvonalú filantróp szerepét játszotta.

A befektetőket az állandó, kétszámjegyű éves nyereség vonzotta, amelyet Madoff látszólag generált, és amelyet mások lehetetlennek találtak, és képtelenek voltak megmagyarázni vagy megismételni.

A per során

Madoff bevallotta, hogy a rábízott pénzt sosem fektette be.

A kicsalt pénzre alapozva Madoffnak és feleségének, Ruthnak sikerült olyan vagyont felhalmozni, melyben egy manhattani penthouse, egy francia villa, valamint drága autók és jachtok együttes nettó értéke mintegy 825 millió dollárra rúg.

Madoff 2020 februárjában a The Washington Postnak adott interjújában tudatta, hogy halálos beteg. Elmondta, hogy a koronavírus-járvány miatt kérvényezte idő előtti szabadlábra helyezését, amit azonban nem hagytak jóvá. Ügyvédje akkor közölte, hogy Madoff súlyos veseelégtelenségben szenved, és valószínű, hogy csak másfél éve maradt hátra.

Lufi és robbanás, avagy a 2008-as gazdasági világválság tanulságai

Az akkori válság nem egy anomália volt, hanem egyenes következménye az erőteljes állami beavatkozást támogató politikának. Gyenge Dániel írása.