Aszteroidákat neveztek el egy izraeli diáklányról

Aseel Nama, a Technion hallgatója a Nemzetközi Csillagászati ​​Kutatási Együttműködés egyetlen izraeli résztvevőjeként fedezte fel az új égitesteket — írja az Israael21c.

Egy izraeli diák nemrégiben felfedezett a NASA amerikai űrügynökség számára korábban ismeretlen aszteroidákat, cserébe megtisztelték azzal, hogy róla nevezték el őket.

Aseel Nama, — aki a Technion – Izraeli Műszaki Intézetben orvos-biológus mérnöki tanulmányokat folytat–, abban a Nemzetközi Csillagászati ​​Kutatási Együttműködésben, a NASA-hoz kapcsolódó civil tudományos programban vett részt, amely arra hívja fel a nyilvánosságot, hogy aszteroidákat keressen az általa szolgáltatott csillagászati ​​adatok felhasználásával.

Namaának az az egyetemen tanult képszegmentálási eljárásokkal sikerült két új aszteroidát találnia.

„Kaptam a NASA-tól egy sor fényképet és videoklipet, és új aszteroidákat kellett keresnem bennük. ANI-nak (Aseel Nama Israel) neveztem el a csapatomat, így az általam felfedezett aszteroidákat ANI1801-nek és ANI2001-nek fogják hívni

— mondja.

A Technion a Facebook-oldalán tette közzé Nama sikertörténetét, ahol több ezer emberhez eljutott, és több száz pozitív és gratuláló megjegyzést kapott.

Nama „csapata” valójában egyetlen tagot számláló, „one-woman show” volt.

„Nagyon szerettem volna részt venni ebben a kampányban, amely egyfajta verseny, de a NASA ragaszkodott ahhoz, hogy három emberből álló csapatot kell toboroznom”

– meséli.

„Elmagyaráztam nekik, hogy nem sikerült senkit toboroznom, de ez az álmom, és végül beadták a derekukat, és megengedték nekem, hogy részt vegyek. Így történt, hogy én voltam az egyetlen egyszemélyes csapat és egyben az egyetlen Izraeli a 116 résztvevő csoport között a világ minden tájáról ”

– teszi hozzá.

Nama a Karmielhez közeli Deir al-Asszád nevű arab településen nőtt fel, és most Haifán él.

Extra könnyű műholddal vizsgálná a világegyetemet Izrael

Az asztrofizika nagy kérdéseire keresi a választ a 2023-ra tervezett, ultraibolya fénnyel működő 160 kilogrammos mikro-műhold.