Fontos miniszteri tárcákat ígért Bennettnek Netanjahu

Kedd délután harmadszorra is találkozott Benjamin Netanjahu és a Jáminá párt elnöke, Naftali Bennett, hogy a kormányalakításról és Bennett pártjának csatlakozásáról egyeztessenek egy potenciális Netanjahu vezette kormányba – írja az Arutz7.

A Netanyahu-Bennett találkozó során megvitatandó kulcsfontosságú kérdések egyike az volt, hogyan lehet meggyőzni Bezalel Szmotrics vallásos cionista pártvezetőt, hogy csatlakozzon egy olyan kormányhoz, amelyet a koalíción kívülről támogat az Egyesült Arab Liga (Ráám). Eddig Szmotrics kizárta a csatlakozás lehetőségét bármilyen koalícióhoz, mely a Ráám iszlamista arab párt támogatására épül.

Netanyahu állítólag felajánlotta Bennettnek az összes, jelenleg a Kék-Fehér párt által vezetett tárcát, így a védelmi minisztériumot, de olyanokat is, melyeket jelenleg a Likud párt politikusai vezetnek, mint például a kulturális Minisztérium és a külügyminisztérium.

Egyetlen kivétel állítólag az igazságügyi minisztérium, ugyanis Netanjahu abban reménykedik, hogy a minisztériumot a Likud ellenőrzése alatt tarthatja.

Az igazságügyi minisztériumot tavaly a Kék-Fehér párt kapta meg, a miniszteri posztot Avi Nissenkornt töltötte be. Nisselkorn tavaly év végi lemondása után azonban Benny Ganzot nevezték ki megbízott igazságügyminiszternek, a kinevezés április 1-jén lejárt, a pozíció jelenleg is betöltetlen.

Netanjahu és Bennett megvitatta a miniszterelnök azon ajánlatát is, amely szerint a Likud-lista hét helyét adnák át a Jáminá számára.

Mi lenne, ha ötödszörre is választásokat kellene tartani Izraelben?

Bár a Likud a Jes átid javára csökkenne, a jobboldali blokk a mostaninál több mandátumot zsebelne be.