Mi lenne, ha ötödszörre is választásokat kellene tartani Izraelben?

Egy friss közvéleménykutatás eredménye azt mutatta, hogy abban az esetben, ha Izraelben a mostani választások után kialakult patthelyzet miatt új választásokat kellene kiírni, a Netanjahu vezette Likud veszteségeket szenvedne, míg az ellenzék legnagyobb pártja, a Jáir Lapid által vezetett Jes Átidnak nőne a támogatottsága – írja az Arutz7.

A közvéleménykutatás szerint a Likud mindössze egy mandátummal kevesebbet szerezne csak, így a mostani 30-ról 29-re csökkenne parlamenti képviselőinek száma, a Jes Átid a mostani 17-ről akár 21-re is növelheti mandátumainak számát.

Mindezek ellenére a jobboldali pártok a jelenlegi 59-ről 60-ra tudnák növelni mandátumaik számár, a baloldali és arab pártok szintén csak egy hellyel, 48 helyett 49-el kellene beérjék.

A tegnap napvilágot látott adatok szerint a Gideon Száár vezetette Új Remény és az Avigdor Liberman vezette Jiszáel Béténu pártok is helyeket veszítenének egy két és fél éven bekül megtartott ötödik választáson, a két pártnak együtt a mostani 13 helyett csak 11 mandátuma lenne. A haredi pártok, mint a Sász és az Egyesült Tóra Judaizmus megtartanák mostani pozícióikat.

Egy mandátumot veszítene a Benny Ganz vezette Kék-Fehér párt is, míg azonban a baloldali Munkapárt tartaná mandátumainak számát, a Merec hatról öt parlamenti helyre esne vissza.

Egy ötödik választás esetén az Arab Pártszövetség támogatottsága is csökkenne, a mostani 6-ról 5-re esne mandátumainak száma, ami a pártszövetség mélyrepülésének folytatása volna, az Egyesült Arab Lista pedig elképzelhető, hogy a Kneszetbe jutáshoz szükséges 4 képviselői helyet sem érné el.

A jobboldalon is lenne még vesztes, a Bezalel Szmotrics és Itámár Ben Gvir féle Ocmá Jehudit vallásos cionista párt a 6 helyett 5 helyet zsebelne be, míg a Naftali Bennett féle szintén vallásos párt 7-ről 10-re növelné mandátumainak számát.

Liberman nem támogatná Bennett miniszterelnökségét

Pedig Lapid ezt is felajánlaná, csak, hogy Bennett csatlakozzon a Netanjahu-ellenes blokkhoz.