A Fox News szerint egyértelmű, hogy Tucker Carlson nem méltatta a fehér felsőbbrendűséget

A konzervatív hírcsatorna ismert műsorvezetője állítólag a fehér felsőbbrendűséget méltatta, távozását a Rágalmazás Elleni liga (ADL) is követelte — írja a The Jerusalem Post.

Lachlan Murdoch, a Fox Corporation vezérigazgatója az ADL-nek címzett levelében azt írta, hogy nem válik meg Tucker Carlsontól, aki műsorában az ún. „felcserélési elméletet” méltatta, mely egy közismert fehér felsőbbrendűségi összeesküvés-teória.

Az ADL szerint Carlson úgy véli, hogy valós elképzelés, hogy egy összehangolt mozgalom akarja az Egyesült Államok lakosságát a „harmadik világból” érkező bevándorlókkal felcserélni.

Az összeesküvés-elmélet, miszerint a zsidók állnak a fehér nyugatiak „cseréje” mögött igen népszerű a fehér felsőbbrendűséget hirdetők körében, hasonló elgondolás motiválta többek közt a pittsburghi zsinagógánál 2018-ban lövöldöző ámokfutót is.

Az ADL igazgatójának, Jonathan Greenblattnek írt válaszában Murdoch idézte Carlson még ugyan abban a szegmensben tett kijelentését, miszerint nem fajra, hanem a szavazati jog kérdésére hivatkozott.

„Ha valaki teljes egészében nézi végig az interjút láthatja, hogy Carlson úr elutasította a »felcserélési elméletet«, ahogy Carlson úr fogalmazott a beszélgetésben:» Fehér felcserélési elmélet? Ugyan már, ez a szavazati jog kérdése”.

Greenblatt hétfőn küldött válaszlevelében azt írta, hogy a szavazati jogra való hivatkozás „nem ad Carlsonnak engedélyt egy fehér felsőbbrendűségi toposzra való utalásra”. Greenblatt szerint: „Carlson nem véletlenül hangsúlyozta ezt a kérdést, tudatosan sulykolta ezt a jól ismert rasszista retorikát.”

Greenblatt levelében megemlítette, hogy Carlson máskor is alábecsülte a fehér felsőbbrendűséget hangoztatókat, mint akik „nem jelentenek valós problémát Amerikában”, ugyanakkor a bevándorlókat veszélyesnek és nemkívánatosnak minősítette, többek között amikor azt mondta, hogy

a bevándorlás Amerikát „szegényebbé, piszkosabbá és megosztottabbá” teszi.

Nick Fuentes, a fehér felsőbbrendűséget hirdető mozgalom ismert vezetője szerint Carlson megjegyzése nyilvánvalóan fajra vonatkozik. Fuentes azt tweetelte, hogy „Természetesen a migráció faji jellegű kérdés, Tucker minden bizonnyal tudja ezt, de nem hajlandó kimondani, talán azért, mert fél, hogy kirúgnák”.

Carlsonot védő levelében Murdoch azt írta a Greenblattnek, hogy „a Fox Corporation osztja az értékeit, és irtózik az antiszemitizmustól, a fehér felsőbbrendűségtől és a faji rasszizmustól”, és hivatkozott arra a kitüntetésre, melyet az ADL adott apjának, a Fox tulajdonosának, Rupert Murdoch-nak adott 2010-ben.

„Az ADL több mint egy évtizeddel ezelőtt megtisztelte az apját” – válaszolta Greenblatt, hozzátéve, hogy „ma nem tennénk”.

Trump menye a Fox News tudósítója lesz

A volt elnök menye eközben szenátusi posztot is ambicionál.