Nagy felháborodást keltett egy holland filozófus a zsidó diaszpóráról mondott szavaival

Hans Achterhuis szerint „áldás”, hogy szétszóródtak a zsidók, mert így nem tudnak hatalmat gyakorolni.

„Bármilyen borzalmas is volt a zsidók történelme, bizonyos értelemben még mindig áldást jelent, hogy szétszóródtak a diaszpórában. Így nem volt hatalmuk, és ezáltal nem is volt lehetőségük vallásos erőszakot gyakorolni. Izrael Államában pedig mindenki láthatja, hogy milyen rossz dolog történik, ha ez a hatalom megvan”

– mondta Achterhuis egy interjúban, amit a Trouw nevű holland lap közölt csütörtökön.

A „Haza gondolkodója” címet viselő elismert filozófus szavait épp az Izraeli Holokauszt Emléknapon tették közzé. A lap tagadta, hogy szándékos lett volna az időbeli egybeesés.

A The Times of Israel szerint Achterhuis szavait többen felháborodással fogadták – Izrael Hollandiába delegált nagykövete, valamint a holland antiszemitizmus ellen küzdő zsidó szervezet (CIDI) képviselői is határozottan elítélték az általa mondottakat. „Ha valakit elégedettséggel tölt el egy csoport elnyomása, és attól tart, hogy az jogait gyakorolhatná, azt rasszizmusnak hívjuk” – írta a CIDI Twitter-oldalán.

A média megkeresésére Achterhuis visszautasította az ellene mondott kritikákat, de nem felelt arra, hogy szerinte Izrael pontosan miként gyakorolna vallásos erőszakot.

„A zsidó nép létezik, és én ennek örülök” – írta Achterhuis.

„A legfontosabb filozófus, akitől tanultam, Hanna Arendt volt, aki köztudottan egy zsidó nő volt. Természetesen a zsidóknak is van joguk az önrendelkezéshez, és Izrael érthetően sok zsidó barátunk számára ennek a lehetőségét jelenti” – fogalmazott utólagos magyarázatában a filozófus.

A „jó hollandok” legendája

Manfred Gerstenfeld izraeli kutató szerint a második világháborús holland nemzeti önkép hazugságra és a tények tagadására épül.