Izraeli-libanoni koprodukcióban dolgoztak fel héber dalt

Jair Levi, az izraeli hadsereg volt tisztje és zenész a Refa Na dal arab verzióját vette fel Carine Bassili libanoni énekessel – írja a Jerusalem Post.

A libanoni énekesnő sorra kapja a fenyegetéseket az együttműködés miatt, mégis büszke a projektre.

Rendhagyó együttműködésbe kezdett Jair Levi izraeli előadóművész és Carine Bassili libanoni énekes. Noha a két ország az 1980-as évek óta nem tart fenn diplomáciai kapcsolatokat, az izraeli férfi Refa Na című dalának meghallgatása után a libanoni énekesnő kezdeményezte az arab nyelvű verzió elkészítését.

Bassili hitt benne, hogy a gyógyulásról szóló szöveg a súlyos társadalmi és gazdasági nehézségekkel küzdő hazája számára is aktuális üzenetet hordoz.

كارين باسيلي ويايير ليفاي | إشفيها | Refa na -Arabic version | Carine Bassili and Yair Levi

صلاة من أجل لبنان بلدنا الحبيبة#Israel #lebanon ​@ONE FOR ISRAEL Ministry @StandWithUs @Hananya Naftali this song is dedicated to the middle east as I…

„Nagyon aggódtam a következmények miatt, mielőtt felvettük Jairral a dalt. Sok fenyegetést kaptam libanoniaktól, akik bojkottra is felszólítottak” – idézte Bassili szavait a The Jerusalem Post.

„Libanonban törvény tiltja számunkra, hogy bármilyen módon kapcsolatba kerüljünk az izraeliekkel. A törvényt megszegőket börtönbe zárhatják vagy meg is ölhetik”.

A fenyegetettség ellenére a dalt mára több tucat országban sugározni kezdték – Izrael és Libanon mellett Irakban, Szudánban, Egyiptomban és Dubajban is egyre népszerűbb.

Az együttműködés kapcsán Levi elárulta, hogy kezdetben vegyes érzésekkel vágott neki. „Sok szenvedést okoztak a Hezbollah által indított háborúk és terrortámadások” – fogalmazott a férfi, aki ugyanakkor mára örül annak, hogy a közös munka által megismerhette libanoni társát.

Hozzá hasonlóan Bassili szintén arról számolt be, hogy át kellett törnie egy érzelmi falat. „Gyűlöletben nőttünk fel. De a szívem mégis arra bátorított, hogy csináljam meg. És nagyon örülök, hogy így tettem, mert éreztem, hogy ez így helyes” – összegezte élményeit a libanoni énekes.

Bassilinek egyébként dédapja egy izraeli rakéta áldozata lett a háború során.

Izraelivel írt dalt, most életéért retteg a marokkói énekesnő

Szanaa Mohamed kénytelen volt eltűnni a nyilvánosság elől, és az izraeli sajtó megkeresését is elutasítja az őt ért halálos fenyegetések miatt.