Izraelivel írt dalt, most életéért retteg a marokkói énekesnő

Úgy tűnik, a diplomáciai kapcsolatok kiépítése és az uralkodó barátságos hozzáállása a zsidó néphez és a zsidó államhoz nem mindenkit hatott meg az észak-afrikai királyságban – írja a Times of Israelre hivatkozva a zsido.com.

Szanaa Mohamed kénytelen volt eltűnni a nyilvánosság elől, és az izraeli sajtó megkeresését is elutasítja az őt ért halálos fenyegetések miatt.

Az énekesnőt kritizálók azt kifogásolják, hogy Mohamed a népszerű izraeli énekessel, Elkana Marcianóval forgatott közös videóklipet. A Zsonemár címet viselő szerelmes dalban Mohamed arabul, Marciano pedig héberül és arabul énekel, marokkói dialektusban. A klipet nagyrészt Izraelben vették fel, a Júdeai-sivatagban, a Nábi Musza nevű muszlim zarándokhely közelében, melyről a helyi arab legenda azt tartja – a Tórában leírtakkal ellenben –, hogy ott található a bibliai Mózes nyughelye.

“Sokat beszélgetünk. Én beszélem is a nyelvét egy kicsit. Az együttműködésünk természetes. Ő Marokkóban él, én pedig marokkói származású vagyok. Nagyon izgalmas a közös munka és különleges ajándékként tekintek rá”

– mondta Marciano, és hozzátette, hogy reményei szerint eljön majd a nap, amikor a marokkói király előtt léphetnek fel együtt.

Marokkó még tavaly év év végén csatlakozott a Trump elnök segítségével létrejött Ábrahám-egyezményhez, melynek keretében az Egyesült Arab Emirátusok és Bahrein is békeszerződést kötött Izraellel. Marokkó jelentős bevételre számíthat a fellendülő gazdasági kapcsolatoktól és az izraeli beutazó turizmustól. Az egyezmény aláírása fejében az Egyesült Államok elismerte Marokkó fennhatóságát az évtizedek óta a függetlenségéért küzdő Nyugat-Szahara felett.

Marciano egyébként már tavaly szeptemberben is részt vett egy forradalmi videóklip elkészítésében: akkor Walid Aldzsasszimmal, a neves emírségi előadóval énekeltek közösen egy dalt, melyben az izraeli sztár arabul, héberül és angolul énekel a béke és a barátság fontosságáról.

Az a dal igen kedvező fogadtatásra talált az Emirátusokban is, nem úgy, mint a tunéziai Noamane Chaari és az izraeli Cvi Jechezkél duója, melynek célja szintén a béke és a tolerancia előremozdítása volt. Az arabul előadott „Béke a szomszédok között” című dal megjelenése után a tunéziai előadó támadások kereszttüzébe került, kirúgták állásából és törölték fellépéseit. A dalt egy jemeni szerző írta, aki azonban nem merte vállalni nevét, mert félt az országát uraló, Irán által támogatott huti milícia bosszújától. Chaari később azzal védekezett, hogy nem Tunézia és Izrael, hanem az arabok és a zsidók közötti békét támogatja.

Botrányt okozott Kairóban egy izraeli és egy egyiptomi sztár közös fényképe

Az egyiptomi színészszövetség felfüggesztette Ramadan tevékenységét az izraeli sztárral ápolt kapcsolata, illetve ennek nyilvánossá tétele miatt.