Mostantól beléphetnek Izraelbe a bevándorlók rokonai

A beutazási engedélyt a két oltáson vagy a fertőzésen átesett közvetlen hozzátartozók és gyermekeik igényelhetik a nagykövetségeken.

A kormány döntése nyomán azonnali hatállyal feloldották a beutazási korlátozást az Izraelben élő bevándorlók külföldön élő elsőfokú családtagjai előtt, illetve azon, tartósan külföldön élő izraeliek előtt, akik rokonlátogatásra térnének vissza a zsidó államba – írja a zsidó.com. Utazás előtt az izraeli Bevándorlási Hivataltól kell belépési engedélyt kérni, és a lakóhely szerinti izraeli nagykövetségen be kell mutatni az oltásról vagy a koronavírusból való felépülésről, illetve a rokoni kapcsolatról szóló igazolásokat. Ez utóbbit apostille pecséttel kell ellátni. Ezen felül az utazás előtt legfeljebb 72 órával PCR tesztet kell végeztetni. Az Izraelbe való érkezés után az antitestek meglétét vizsgáló szerológiai teszt következik, mely 24 órán belül ad eredményt. Az eredmény megérkezéséig karanténban kell tartózkodni.

A könnyítésről a bevándorlókat tömörítő szervezetek hosszas lobbitevékenysége és demonstrációi után döntöttek. Törekéveseiket támogatta Pnina Tamano-Sata bevándorlásügyi-, Omer Jankelevics diaszpóraügyi- és Orit Farkas-Hákohén turisztikai miniszter is. „A kormány nem lehet érzéketlen a bevándorlók problémáival szemben. Kötelessége megoldást találni egy ilyen krízis során is” – jelentette ki Tamano-Sata.

Legutóbb az új szabályozás kihirdetése előtt tartottak tüntetést a Kneszet közelében. A demonstrálók egy része esküvői ruhába öltözött, vagy üres babakocsit tolt, utalva a szigorú korlátozások miatt családtagok nélkül megtartott eseményekre. Korábban csak olyan, kivételes esetekben engedélyezték a belépést a rokonok számára, mint elsőfokú családtag temetése, életmentő orvosi beavatkozás vagy más, humanitárius indok. Egy esküvő, brit mila (körülmetélés) vagy más családi esemény nem tartozott az elfogadható indokok közé.

A teljes cikk ide kattintva olvasható el.