Lengyel egyetem: a zsidók elleni vérvád „a tudományos diskurzus része”

Egy lengyel előadó, aki egyben katolikus pap is, azt tanította az óráján, hogy a zsidók rituális gyilkosságokat követtek el.

A tanárt nem fogják megbüntetni, amiért azt tanította, hogy a zsidók rituális gyilkosságokat követtek el, mivel az őt alkalmazó egyetem szerint a téma része a „tudományos diskurzusnak” – számolt be a Jewish Telegraphic Agency. 

Az egyetem belső vizsgálat után döntött úgy, hogy nem részesül feddésben Tadeusz Guz katolikus pap, aki a lublini Katolikus Egyetem oktatója. Guz ellen nem ez volt az első panasz, már egy 2018-as beszéde miatt is érkezett feljelentés az intézményhez.

„Hölgyeim és uraim, a rituális gyilkosságok ténye nem kitörölhető a történelemből. Miért? Mert a lengyel állam archívumaiban és dokumentumaiban évszázadokon átívelő bizonyítékok találhatóak, abból az időből, mikor a zsidók együtt éltek a mi lengyel nemzetünkkel”

– mondta Guz varsói beszédében.

A zsidók elleni vérvádak általánosak voltak a középkori Európában. A hamis vád számtalan pogromhoz és antiszemita gyilkossághoz vezetett.

A Keresztény és Zsidó Lengyel Bizottság, egy nonprofit szervezet arra kérte az egyetemet, hogy vonja felelősségre Guz atyát, aki nem kért bocsánatot a szavaiért. Az egyetem etikai panelje azonban úgy döntött: nem bünteti meg a tanárt, mondván az óra szabadon válaszható volt.

A Bizottság felebezett, amelynek következtében az egyetem a múlt héten kiadta, hogy Guz mindössze bemutatta a lehetséges tudományos pozíciókat a témával kapcsolatban.

Korábban az egyetem szóvivője elmondta, hogy Guz megjegyzései nem egyeznek az egyetem véleményével, és kijelentette, hogy az egyetem elkötelezetten harcol az antiszemitizmus ellen.

Mit keres a vérvád-toposz az HBO új sorozatában?

A Lovecraft Country egyik részében egy zsidó nevű orvos kísértetként borzolja a kedélyeket abban a házban, ahol korábban ártatlanokon kísérletezett.