BDS aktivista: Hitler nem követett el bűncselekményt

A dél-afrikai aktivista szerint Hitler csak azt tette „a fehér emberekkel, amit a fehérek általában a feketék számára tartogattak.”

Egy prominens dél-afrikai előadó ellen nyomozás indult, miután az Izrael bojkottját támogató aktivista megvédte Hitlert a Fokvárosi Egyetemen tartott beszédében – számolt be az Algemeiner. 

Az előre rögzített online órát Lwazi Lushaba, az egyetem Politológia Tanszékének oktatója elsőéves hallgatóknak tartotta.

„Hitler nem követett el bűncselekményt. Hitler mindössze azt tette a fehér emberekkel, amit a fehérek általában a feketék számára tartogattak”

– hallható az előadáson.

Az egyetem szóvivőjének állítása szerint Lushaba kommentje „mély aggodalommal” tölti el az intézmény vezetését, és kijelentette, hogy nem értenek egyet az előadáson elhangzottakkal.

Lwazi Lushaba közismert Izrael-ellenes aktivista, aki többek között Izrael akadémiai bojkottját is támogatja. Többek között nevét adta egy petícióhoz, amely következtében a Johannesburgi Egyetem megszakította a Ben Gurion Egyetemmel a kapcsolatát.

Egy neve elhallgatását kérő zsidó diák elmondta, hogy megrázták Lushaba kommentjei, különösen azért, mert Hitler a fekete bőrszínű embereket is gyűlölte.

Több diák elmondta a TimesLive dél-afrikai honlapnak, hogy a tanár közismert gyűlölködő komplimentjeiről, aki akárhányszor megintik azzal védekezik, hogy a panaszt benyújtók rasszisták.

A tanár korábban azért is bekerült a hírekbe, mert azt állította, hogy a feketék és a fehérek nem lehetnek barátok. A diákok arról is beszámoltak, hogy Lushaba még vizsgakérdésnek is feladta, hogy miért nem lehetséges a két csoport közötti barátság.

2019-ben Lushabát megrótták fizikai erőszak miatt, miután a rektorválasztáson nem az ő jelöltje nyert és ezért mérgében több kollégáját megtámadta.

Mi a BDS-mozgalom és miért veszélyes Izraelre?

A bojkott-mozgalom igen is veszélyes, még ha papíron ezt szeretnék is megcáfolni. Gulyás Virág írása.