A republikánusok megállították Biden palesztin segélyét

A republikánusok szerint meg kell vizsgálni, hogy nem sértik-e a segélyek az amerikai törvényeket, amelyek tiltják a terroristák finanszírozását. 

A kongresszusi republikánusok várakozópályára terelték a Biden-adminisztráció palesztinoknak szánt 74 milliós segélyét – számolt be a Jerusalem Post. 

A washingtoni források szerint az amerikai állam segélyezési hivatala az USAID március 26-án elküldte a Kongresszusnak a palesztin gazdasági segélycsomag „program tervezetét”, amit 15 nappal az értesítés után kellett volna elindítani Gázába és Ciszjordániába. 

Jim Risch, Idaho állam republikánus szenátora valamint Michael McCaul, Texas állam egyik kongresszusi képviselője kihasználták, hogy mindketten vezető pozíciót foglalnak el a két ház külügyi bizottságaiban és megállítottak az értesítést, ami így nem tudott eljutni hivatalosan a bizottságokhoz. Ez azt jelenti, hogy a segélyek folyósítása nem tud megkezdődni április 10-én. 

Az USAID programja elvben tartalmazza utak, buszmegállók és járdák építését, klímaváltozás barát technológiák adaptálását, de pénzt adnának olyan dolgokra is mint „biztonságos hely létrehozása a közösségi diskurzus számára”.

Szerdán Antony Blinken külügyminiszter azt is bejelentette, hogy a 74 millió dolláron túl még további 150 millió dollár (csaknem 45,5 milliárd forint) értékű humanitárius segélyt biztosít az ENSZ közel-keleti palesztin menekülteket segélyező hivatalának (UNRWA). 

Risch és McCaul elmondta, hogy árt az amerikai érdekeknek, ha anélkül folytatják a palesztinok támogatását, hogy a Palesztin Hatóság változtatna a terrorhoz való hozzáállásán.

„A Palesztin Hatóság minden évben milliókat ad a terroristáknak, miközben a nemzetközi közösség a palesztin emberek ellátásáért fizet. Joggal kérhető számon a segély alaposabb átvizsgálása”

– nyilatkozta a két republikánus. 

A politikusok hozzátették, hogy szeretnének meggyőződni arról, hogy a kormányzati lépés nem sérti meg a Taylor Force törvényt, amely törvénytelenné nyilvánította a palesztin segélyek jelentős részét, egészen addig, amíg a palesztinok jutalmat fizetnek azoknak a terroristáknak, akik izraeli vagy amerikai állampolgárokat öltek meg. 

Egy jelentés szerint az USAID 2015 és 2019 között átutalt segélyeinél nem volt bebiztosítva, hogy a pénz semmiképpen ne juthasson terroristák kezébe. 

Csütörtökön 18 republikánus szenátor, Ted Cruz texasi szenátor vezetésével nyílt levelet írtak a Biden adminisztrációnak, hogy függesszék fel az USAID programokat, amíg nincsen biztosítva, hogy a pénz nem a terrort fogja szponzorálni. 

„1993 óta az amerikai kormány 6,3 milliárd dollárt adott a palesztinoknak, azzal a céllal, hogy először is segítsen a palesztinoknak az államépítésben, másodszor pedig, hogy eltávolítsa a kormányzatot a terrortól. Ha megnézzük mennyire sikerült teljesíteni ezeket a célokat elmondhatjuk, hogy az USA programjai, nem hogy megbuktak, de kontra produktívak is voltak, mivel a pénz a terroristák felbuzdítására, és az ő kompenzációjukra lett felhasználva”
– olvasható a levélben. 
MTI/EPA/ABACA/Yuri Gripas

Biden már el is vesztette az Izrael-barát demokraták bizalmát?

„A palesztinokhoz és az Izrael ellenes szervezetekhez való közeledés, valamint a mély hallgatás Irán térnyerésével kapcsolatban, mind Obama külpolitikáját idézi” – írja Jonathan S. Tobin a JNS oldalán.