Amerikai megszüntetheti az összes Irán elleni szankciót

Az Egyesült Államok kész eltávolítani az Iránnal szembeni összes szankciót a 2015-ös nukleáris megállapodás betartásának visszaállítása érdekében, beleértve azokat is, amelyek nincsenek összhangban a paktummal, közölte az amerikai külügyminisztérium szerdán – írja az Arutz7.

„Készek vagyunk megtenni a szükséges lépéseket a JCPOA betartásához való visszatéréshez, többek között az azzal összeegyeztethetetlen szankciók feloldásával” – mondta Ned Price, külügyminisztériumi szóvivő.

Irán fokozatosan szegte meg a 2015-ös egyezményt, válaszul Donald Trump volt amerikai elnöknek a megállapodásból 2018 májusában való kilépésére.

Joe Biden elnök kifejezte szándékát, hogy visszatérjen az egyezményhez, de hangsúlyozta, hogy előbb Iránnak kell visszatérnie a megállapodás betartásához, Amerika csak ezután lépne.

A bejelentés néhány órával azután történt, hogy Benjamin Netanjahu miniszterelnök a holokauszt emléknapját megnyitó hivatalos ünnepségen ismét figyelmeztetett az iráni atomfenyegetésre.

„Az Iránnal kötött nukleáris megállapodás ismét terítéken van, de a történelem megtanított bennünket arra, hogy az ilyen megállapodások semmit sem érnek. Azt üzenem legjobb barátainknak: egy olyan megállapodást, amely megnyitja az utat Irán előtt az atomfegyverhez, nem fogunk figyelembe venni”

– fogalmazott Netanjahu.

Az atomtárgyalások előtt gyorsan vádat emeltek Iránban az ukrán gép lelövése ügyében

Az ügyészség néhány órával azt megelőzően tett bejelentést, hogy közvetett tárgyalások kezdődnek Bécsben az iráni atomprogramról Irán és az Egyesült Államok között.