Szövetséget ajánl az RMDSZ-nek az antiszemita provokációba keveredett román párt

A román parlamentben ellenzékben politizáló Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) társelnöke, Claudiu Tarziu szenátor egy szerdai sajtótájékoztatón kijelentette: példaértékűnek tartja Magyarország nemzetpolitikáját, és szorgalmazza, hogy pártja lépjen szövetségre a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) az ukrajnai románok és magyarok védelmében.

A rendszerkritikus ellenzéki párt társelnöke a határon túli románok ügyeivel foglalkozó szenátusi bizottság elnöki tisztségét is betölti. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint a politikus a sajtótájékoztatón elmondta: a közelmúltban meglátogatta az Ukrajnához tartozó Észak-Bukovina román közösségét, és tolmácsolta a közösség vezetőinek aggodalmát a bukaresti kormányzat felé.

Az ukrajnai román vezetők azt nehezményezték, hogy a román állam nem ad már ösztöndíjat azoknak a diákoknak, akik románul szeretnének tanulni. Megemlítette: az ösztöndíjak kerete nem került be a költségvetési törvénybe, és a parlament elutasította azt a módosító javaslatát, amely előirányozta volna az ösztöndíjakra szánt pénzkeretet.

„Magyar barátainknak is van nemzeti kisebbségük Ukrajnában. Az ott élő magyaroknak vannak iskolái, gimnáziumai, magyar egyetemi katedrái, és jelentős támogatást kapnak a kulturális tevékenységeikre. A legkomolyabban gondolok arra, hogy eleget tegyek az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője megkeresésének, és lépjünk szövetségre az ukrajnai magyarok és románok jogainak és szabadságjogainak a védelmében. Van egy nyilvános párbeszédmeghívásunk egy ilyen szövetség megalakítására. Véleményem szerint példaértékű Magyarország törődése a határain túl élő magyar közösségekkel. Ez modellértékű lehet más országok számára is, akik törődnének a határaikon kívüli kisebbségeikkel”

— idézte a pártelnököt az Agerpres hírügynökség.

Turos Lóránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője határozottan cáfolta az MTI-nek, hogy a szövetség együttműködési ajánlatot tett volna az AUR-nak.

„Soha semmilyen együttműködésről nem volt szó az AUR-ral, ez nem is lehetséges. Az RMDSZ mindig kiállt azonban az ukrajnai magyar és román nemzeti kisebbségi közösségekért”

— nyilatkozta a politikus. Turos Lóránd hozzátette: az RMDSZ szenátorai nincsenek jelen a határon túli románok szenátusi bizottságában, és arról sincs tudomása, hogy a jelenlegi parlamenti ciklusban a koalíciós pártok tárgyalásain felmerült volna az ukrajnai kisebbségek kérdése.

Az AUR általános meglepetést okozott azzal, hogy a rendkívül alacsony részvétel mellett tartott tavaly decemberi parlamenti választásokon a szavazatok mintegy 9,1 százalékát szerezte meg, és a parlament negyedik legerősebb pártjává vált. A párt színében nyert képviselői mandátumot a székelyföldi magyar szimbólumok és feliratok ellen indított pereiről elhíresült Dan Tanasa is. A Bálványos Intézet közelmúltban ismertetett elemzése szerint az AUR az úzvölgyi temetőfoglalás konfliktusát meglovagolva a magyarellenességével vált láthatóvá, de később témát váltott, és az elitellenesség, az értékkonzervativizmus és a gazdasági protekcionizmus témájára összpontosított. Az elmúlt hetekben a járványügyi korlátozások elleni tüntetések élére állt.

Antiszemita provokáció után

Amint korábban megírtuk, az AUR másfél hete, Pészahkor került a hírekbe, miután a párt nevében minősíthetetlen hangnemben íródott fenyegető levelet küldtek Maia Morgenstern ismert román színésznőnek, a bukaresti Állami Zsidó Színház vezetőjének.

Az időközben rács mögé került provokátor írásban halállal fenyegette a színésznőt, továbbá azzal, hogy megerőszakolják a lányát és felgyújtják a zsidó színházat az összes színésszel együtt.

Az AUR elhatárolódott a levéltől, és kiállt Maia Morgenstern mellett, akit „mélységesen tisztel és nagyra becsül”.

Az antiszemita üzenet írója, Andrei Illarie nem az AUR tagja, a gyalázkodó sorokkal pedig provokálni akartak, szerzőjüket a törvény értelmében szigorúan és késedelem nélkül meg kell büntetni

– szögezte le közleményében az AUR.

George Simion, a párt társelnöke szerint valakik le akarják járatni a pártot, ezt pedig minősíthetetlennek nevezte, és felszólította a hatóságokat, minél hamarabb derítsék ki, ki áll az ügy mögött.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség szolidaritást vállalt a zsidó színművészekkel.

Elkapták a Maia Morgensternt halálosan megfenyegető elkövetőt

A pészahra és a színházi világnapra időzített levélben azzal fenyegette az ismert román színésznőt, hogy megerőszakolják a lányát és felgyújtják a zsidó színházat az összes színésszel együtt.