Elkapták a Maia Morgensternt halálosan megfenyegető elkövetőt

A múlt hét végén minősíthetetlen hangnemben íródott fenyegető levelet kapott Maia Morgenstern, az ismert román színésznő, a bukaresti Állami Zsidó Színház tagja, illetve maga a teátrum is — számolt be róla az erdélyi Főtér.

A zsidó „húsvét” ünnepére, pészahra időzített fenyegetéseket a színház email-címeire küldte el a feladó, aki magát Anderi Illarie-nek nevezte, és azt írta: a levél a Románok Egységéért Szövetség (AUR) részéről érkezett.

A levélről maga Morgenstern számolt be, megjegyezve: azt egyszerre időzítették a pészah és a színházi világnap ünnepére.

Az írásban halállal fenyegetik a színésznőt, aki a szerző szerint ellenséges hangnemben beszélt egy barátjáról, illetve azt írják: megerőszakolják a lányát és felgyújtják a zsidó színházat az összes színésszel együtt.

Az AUR azonban elhatárolódott a levéltől, és szombaton a Facebookon közölte: kiáll Maia Morgenstern mellett, akit mélységesen tisztel és nagyra becsül. Az antiszemita üzenet írója, Andrei Illarie nem az AUR tagja, a gyalázkodó sorokkal pedig provokálni akartak, szerzőjüket a törvény értelmében szigorúan és késedelem nélkül meg kell büntetni – szögezte le az AUR.

George Simion, az AUR társelnöke szerint valakik le akarják járatni a pártot, ezt pedig minősíthetetlennek nevezte, és felszólította a hatóságokat, minél hamarabb derítsék ki, ki áll az ügy mögött.

Maia Morgenstern feljelentést tett az ügyben.

Az RMDSZ szolidáris

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kiáll Maia Morgenstern mellett, miután a Zsidó Színházat vezető színésznőt és társulatát halálosan megfenyegették és antiszemita gyalázkodás célpontja volt — írta az Erdély.ma.

“Az RMDSZ kiáll Maia Morgenstern és az Állami Zsidó Színház közössége mellett. Noha biztos vagyok abban, hogy kisebbséget képeznek azok, akik manapság antiszemita okokból halálos fenyegetésekre vetemednek, mégsem lehetünk közömbösek, nem hagyhatunk figyelmen kívül egyetlen ilyen megnyilvánulást sem. Felejtenünk se szabad, mert a történelem során mindig akkor történtek tragikus események, amikor a társadalom többsége részéről hiányzott a szolidaritás”

olvasható Kelemen Hunor Facebook-bejegyzésében.

Lecke a jó modorról

Ingyenes online előadás közzétételével reagál az antiszemita támadásra a bukaresti Állami Zsidó Színház, olvasható az intézmény közleményében — írja az erdélyi Szabadság.

Jean-Claude Grumberg Lecţie de bune maniere (Lecke a jó modorról) című darabját Alexandru Berceanu rendezésében és Maia Morgenstern főszereplésével tekinthették meg az érdeklődők kedd este 7 órától a színház Facebook-oldalán  és YouTube-csatornáján.

A 2017-ben bemutatott előadás megtekintése

„tilos mindazoknak, akik bármilyen formában gyűlöletet szítanak. Mindazoknak, akik az idegengyűlöletet és az ellenségeskedést hirdetik. Mindazoknak, akik elfelejtették, mi az, hogy emberség. Mindazoknak, akik elfelejtettek nevetni, humorral reagálni a bajra”,

írja közleményében a bukaresti zsidó színház.

Elkapták az elkövetőt

A Transindex értesülése szerint az ügyészség hétfőn közölte, hogy azonosították és őrizetbe vették azt a személyt, aki a zsidó színház e-mail címén halálos fenyegetéseket küldött Maia Morgenstern színésznőnek.

A bukaresti első kerületi ügyészség tájékoztatása szerint a férfi ellen fenyegetés bűntette miatt vizsgálódnak,

„súlyosbító körülmény, hogy a bűntettet faji, nemzetiségi, etnikai hovatartozás, nyelvi, vallási, nemi, szexuális irányultság, politikai vélemény vagy hovatartozás miatt követték el”.

Miért maradtak el a pogromok Romániában 1945 után?

A második világháború után a Szovjetunió által megszállt országokban feléledt az antiszemitizmus, és súlyos atrocitásokra került sor a holokauszt túlélői ellen. Pelle János írása.