Gyász: Elhunyt a legidősebb Világ Igaza

Anna Koźmińska és nevelőanyja zsidókat bújtatott az élete kockáztatásával — írja a zsido.com.

Március 24-én, két hónappal a 102. születésnapja előtt távozott az élők sorából a legidősebb olyan személy, aki megkapta a jeruzsálemi Jád Vásem Intézet “Világ Igaza” kitüntetését. Ezt a címet azon nem zsidó embereknek ítélik oda, akik életük kockáztatásával zsidókat mentettek a második világháború alatt. Az idős asszonyt csütörtökön helyezték örök nyugalomra a varsói Powązki temetőben.

Tavaly, a századik születésnapja alkalmából Reuvén Rivlin, Izrael állam elnöke és Andrzej Duda lengyel államelnök köszöntötte Koźmińskát, és ismét köszönetet mondtak, amiért félelmet nem ismerve zsidóknak nyújtott menedéket a náci megszállás alatt lévő Lengyelországban.

1942 szeptemberében a németek megkezdték Częstochowa gettójának felszámolását. A nyolc éves Abraham Jabłońskit már korábban megszökött rokonai segítségével sikerült kimenekíteni a gettóból. Nővére megpróbált búvóhelyet találni a számára, de senki sem fogadta be a gyereket. Végül egy özvegyasszony, Maria Koźmińska, és nevelt lánya, Anna vállalta el a fiú gondozását. Nagy szeretettel vették körbe Abrahamot, tartották benne a lelket, sőt, még írni-olvasni is megtanították. Időnként sétálni is elvitték, ami igen kockázatos vállalkozás volt a náci megszállás alatt lévő városban.

A két asszony sohasem kért semmilyen ellenszolgáltatást a fiú ellátásáért és a rájuk leselkedő veszély ellenére odaadóan vigyáztak rá. A későbbiekben Maria és Anna három további zsidót is bújtatott az otthonában, pedig egyszer még házkutatást is tartottak náluk a németek. A két asszony 1945 januárjáig, a Vörös Hadsereg bevonulásáig őrizte Abrahamot. A felszabadulás után a fiú Izraelbe vándorolt, ahol ügyvédi képesítést szerzett. Ötven évvel később akadt ismét megmentői nyomára. Maria akkor már nem volt az élők sorában, Anna pedig Varsóban élt. Abraham megkérte Annát, hogy írja meg visszaemlékezéseit, ő pedig jelölte őt és nevelőanyját a Világ Igaza kitüntetésre. A Jád Vásem intézet 1991-ben ítélte oda a kér asszonynak a Világ Igaza címet. Nevüket az Világ Igazainak emlékfala őrzi. A két asszony emellett 2016-ban magas lengyel állami elismerésben is részesült.

Államfők is köszöntötték a 101 éves lengyel embermentőt

Izrael és Lengyelország legfőbb közjogi méltóságai hivatalos levélben köszöntötték fel születésnapján a legidősebb „világ igazát”, aki zsidókat bújtatott a második világháború alatt.