Államfők is köszöntötték a 101 éves lengyel embermentőt

Izrael és Lengyelország legfőbb közjogi méltóságai hivatalos levélben köszöntötték fel születésnapján a legidősebb „világ igazát”, aki zsidókat bújtatott a második világháború alatt.

Rég nem tapasztalt, harmonikus izraeli-lengyel diplomáciai akcióról jelentett az IsraelHayom: Reuven Rivlin és Andrzej Duda leveleikkel közösen köszöntötték 101. születésnapján azt a varsói hölgyet, aki a második világháborúban zsidók megmentésével érdemelte ki a Jad Vashem múzeum „világ igaza” kitüntetését.

Feltételezések szerint Anna Kozminska lehet a világ legidősebb még élő embermentője.

A hölgy több embert is bújtatott 1941 és 1945 között. Saját lakásában egy zsidó gyermeket három éven keresztül rejtegettek teljes titokban.

Izrael államfője levelében kiemelte, hogy a hölgy bátorságát és emberségességét sosem fogja elfelejteni az utókor. Duda elnök arra tett utalást, hogy egy magas rangú állami kitüntetéssel kívánja meghálálni a hölgy tettét.

A díszes politikai köszöntőleveleket Lengyelország főrabbija, Michael Schudrich kézbesítette Anna Kozminskának, és a világjárványra való tekintettel maszkban adta át a hölgy házában.

A cikk szerint a rabbi mellett egy különös vendég is ott volt a levél kézbesítésénél: annak a nyolc éves gyermeknek az egyenes ágú leszármazottja, akit Anna Kozminska három évig bújtatott a háború alatt.