Netanjahu próbálkozhat először a kormányalakítással

Reuven Rivlin államelnök felé kellett leadni az ajánlásokat, hogy az egyes képviselők kit szeretnének a miniszterelnöki székben látni. Netanjahu 52 ajánlást kapott, így Netanjahu próbálkozhat először kormányalakítással.– írja a Times of Israel.

Rivlin hétfőn mind a 13 parlamentbe jutott párt képviselőivel találkozott jeruzsálemi rezidenciáján.

Az elnök a kormányalakítási megbízatást annak a jelöltnek adja majd, akiről úgy véli, hogy a pártok képviselőinek hétfői ajánlásai alapján ezt a legnagyobb eséllyel tudja megtenni.

A legtöbb támogatást Benjamin Netanjahu miniszterelnök kapta, 52 beérkező törvényhozó támogatta jelöltségét, ám egyetlen jelöltnek sincs egyértelmű útja a 61 képviselőből álló többségi koalíció megalakításához a 120 fős Kneszetben.

Netanjahut támogatta a Likud 30, a Sász 9, az Egyesült Tóra zsidóság 7, és a Vallásos Cionisták párt 6 mandátummal.

A második legtöbb ajánlást Jáir Lapid kapta, akit 45 képviselő ajánlott. Az ajánlás a Jes Átidból 17, a Kék-Fehérből 8, a Jiszáel Béténu pártból 7, a Munkapártból 7, a Merecből 6 mandátummal gyűlt össze.

Naftali Bennett 7 jelölést kapott, saját Jáminá pártjától.

Jelöléssel senkit nem támogatott a Gideon Száár vezette Új Remény párt, aminek egyébként 6, az Egyesült Arab Lista, amelynek szintén 6 és a Ráám arab párt, amelynek 4 mandátuma van.

Időközben Rivlin elnök Benjámin Netanjahut, a jobboldali Likud párt elnökét kérte fel az új kormány megalakítására a katonai rádióban egyenes adásban sugárzott beszédében.

Akár elnök is lehetne Netanjahuból – állítja egy likudos képviselő

A névtelen politikus a The Jerusalem Postnak nyilatkozott a részletekről.