Még mindig a zsidókat éri a legtöbb atrocitás Kanadában

Rendőrségi jegyzőkönyvek szerint 2019-ben hetente átlagosan ötször érte támadás a zsidóság tagjait.

Összesen 1 946 gyűlöletcselekményt jelentettek a hatóságok részére Kanadában a 2019-es év során, ami hét százalékos növekedést jelent az azt megelőző évhez képest – többek között ez derül ki abból a kormányzati jelentésből, amiről nemrég az Israel Hayom nevű hírportál is beszámolt. A rögzített esetekből összesen 608 irányult vallási közösségek tagjai ellen.

A jelentés szerint kanadai zsidókat 296 alkalommal ért inzultus 2019-ben, ami 20 százalékos csökkenést jelent a 2018-as adatokhoz képest, amikor 372 eset történt.

A visszaesés ellenére mindez még mindig átlagosan heti öt támadást jelent – ráadásul a vallásos csoportok elleni gyűlöletcselekményeknek fele zsidókat ért. A muszlim közösség tagjait tíz százalékban, katolikusokat és más felekezeteket összesen három százalékban érintette ilyen jellegű erőszak.

Noha a zsidóság a kanadai lakosságnak mindössze egy százalékát teszi ki, az összesített gyűlöletcselekmények 17 százalékában váltak célpontokká.

Az eredményeket Shimon Koffler Fogel, a kanadai zsidó közösség egyik vezetője megrázónak nevezte.

„Ugyan üdvözöljük a zsidóság ellen elkövetett bűncselekmények 20 százalékos visszaesését, a zsidó kanadaiak még mindig a legtámadottabb vallásos kisebbségnek számítanak, és az összképet tekintve is második helyen állnak”

– fogalmazott az Izraeli és Zsidó Ügyek Központjának (CIJA) vezetője, aki szerint az adatok minden jó szándékú ember számára aggasztóak.

Mint az a Statistics Canada oldalról kiderül, a 2020-as adatok még nem elérhetők.

A zsidóság a legüldözöttebb kisebbség Torontóban és New Yorkban

Tavaly a gyűlölet-bűncselekményeknek jelentős része a zsidókat érintette ezekben a városokban.