A zsidóság a legüldözöttebb kisebbség Torontóban és New Yorkban

Tavaly a gyűlölet-bűncselekményeknek jelentős része a zsidókat érintette ezekben a városokban.

A zsidókat érte a legtöbb gyűlölet-bűncselekmény Torontóban 2018-ban, áll a torontói rendőrség vonatkozó jelentésében a Canadian Jewish News szerint.

A jelentés szerint egyetlen másik csoportot sem ért annyi atrocitás, mint a zsidókat: a muszlimok a második helyen állnak, őket a feketék és a melegek követik, dacára annak, hogy a zsidók csupán a vallásos lakosság 3,8%-át teszik ki a kanadai városban.

2017-ben 53 támadás érte a zsidó közösséget — ez a támadások 29%-a volt –, idén kevéssel csökkent a támadások száma: 50 incidens érte a zsidóságot a városban. Ehhez azonban hozzáadódnak olyan esetek (21), amikor az áldozatok azt jelentették, hogy egynél több identitásuk miatt támadták meg őket (pl. „meleg és zsidó”).

Összességében a támadások 34%-a ért olyan egyéneket, akiket vállalt zsidóságuk miatt, vagy amiatt is támadtak meg.

Kanadai zsidó szervezetek, így a Centre for Israel and Jewish Affairs (CIJA) közleményben ítélte el, hogy 2018-ban „legalább hetente egyszer követtek el antiszemita bűncselekményeket”.

New Yorkban is rossz a helyzet

A hónap elején a New York-i hatóságok is közölték a gyűlölet-bűncselekményekkel kapcsolatos adataikat, melyekből kiderült, hogy 2018 során 353 ilyen bűncselekmény történt, melyből 186 ért zsidókat — írja a Times of Israel.

A számok szerint tehát a gyűlölet-bűncselekmények 53%-a antiszemita jellegű volt.

A tendencia ráadásul nem látszik csökkenni, ugyanis 2019 áprilisáig is közölte adatait a város rendőrsége, melyben az szerepelt, hogy a 145 támadásból 82 (57%) a zsidóságot érintette.

New York szűkebb területeit tekintve a zsidóság által sűrűn lakott Crown Heights, Williamsburg és Borough Park jelentették a legtöbb antiszemita támadást.

Evan Bernstein, a Rágalmazásellenes Liga területi vezetője az adatokat „mélyen megrázónak” nevezte.

„Allahu akbár, ismeritek Hitlert?”

Ortodox zsidó fiatalokat inzultáltak New Yorkban.

(Cikkünk címlapképe illusztráció, a fotó megrongált zsidó sírokat mutat Franciaországban. Fotó: MTI/EPA).