Kulcsfontosságú tanú vallomásával folytatódik Netanjahu pere

Ilan Yeshua, a Walla médiavállalat vezérének tanúvallomásával folytatódik a Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő elleni per. A vád tanújának vallomása kulcsfontosságú lehet — írja a Times of Israel.

Ilan Yeshua hétfőn a jeruzsálemi kerületi bíróságon beszélt Netanjahu korrupciós vádjával indított tárgyalásának első tanúvallomásában.

Yeshua részletesen elmesélte, hogy főnökei és a Netanjahuhoz közeli személyek hogyan utasították őt arra, hogy úgy mutassák a híreket Izrael második legnagyobb híroldalán, hogy azok pozitív fényben mutassák be a miniszterelnököt.

Yeshua szerint ezek az utasítások egy quid pro quo megállapodás részét képezték Netanjahu és a Walla tulajdonosai között.

Netanjahunak a Wallával vélt megállapodása az izraeli miniszterelnök elleni legsúlyosabb vád. A miniszterelnök minden vádpontban ártatlannak vallotta magát, a mai tárgyaláson nem fog megjelenni, bár hétfőn rövid időre elment a jeruzsálemi bíróságra és az államügyészeket, „képmutatással” és „boszorkányüldözéssel” vádolta. Netanjahu szerint a nyomozás, az ügyészség és a rendőrség próbálkozása a „demokrácia eltaposására” irányuló próbálkozás.

A legfelsőbb bíróság szerint Netanjahunak be kell tartania az összeférhetetlenségi határozatot

Netanjahu nem vehet részt semmilyen olyan ügyben, amely a tanúkat vagy más vádlottakat érint tárgyalása során.