Új könyvet mutatnak be az 1953-as cionista perről

Az Ideológia és önazonosság – Az 1953-as budapesti cionista per című kötet annak a Rákosiék által a „sztálini orvosper” mintájára szervezett akciónak a történetét járja körül, amelynek során a kommunista diktatúra vezetése ellenséges és illegális szerveződésnek akart láttatni vallásos cionista csoportokat – írja a Mazsihisz.hu.

A NEB kiadásában tavaly megjelent kötet online bemutatója április 8-án, csütörtökön délután 5 órakor lesz.

Rákosi Mátyás és kommunista bűntársai a sztálinista rezsimek, a Szovjetunió cionista pereinek „magyar kiadását” tervezték azáltal, hogy 1953-ban börtönbe vetettek néhány, a gyerekkort alig maga mögött hagyó, holokauszttúlélő fiatalt.

A „vádlottak” a nagyobb bajt csupán Sztálin halálának köszönhetően kerülhették el, aránylag enyhe ítéleteket kaptak a „cionista per” vádlottjai, köztük Engländer Tibor. Röviden ez a summázata Novák Attila történész, a NKE Molnár Tamás Kutatóintézet tudományos főmunkatársa könyvének, amely Engländer Tibor és társainak büntetőperét, annak hátterét, előzményeit és politikai motivációit tárja fel.

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága (NEB) által tavaly kiadott könyvnek – a pandémia miatt – most fogják megtartani az online bemutatóját. A rendezvényen Novák Attilával Pap Milán politológus, az MTKI munkatársa és Vári György irodalomtörténész, rabbinövendék beszélget.

A „Rákosi-féle zsidó klikk”

Nagy Imre nem a „saját kútfejéből” folyamodott az antiszemita retorikához, hanem az 1953. júniusi emlékeit elevenítette fel. Pelle János írása.