SS-tiszt, izraeli katona és kém: Ulrich Schnaft kalandos élete

Izrael történelme köztudottan bővelkedik kémsztorikban, amik közül nemrég az Izraeli Nemzeti Könyvtár blogja, a The Librarians nevű oldal is felidézett egy kalandos életutat.

Gavriel Weissman 1949-ben érkezett Izraelbe egy Németországból Marseille-be vezető, hosszas utat követően. Illegális úton jutott a Palesztin Mandátum területére, Ciprusban még letartóztatásban is volt egy évig, majd a Haganah nevű szervezethez csatlakozott. A modern állam megszületését követően természetesen ő is beállt az izraeli hadsereg soraiba, ahol idővel másodhadnagyi rangot szerzett.

1952-ben azonban Weissman ígéretes katonai karrierje véget is ért, miután egy névtelen személy elmesélte, hogy a férfi mámoros állapotában olyan fotót mutatott barátainak magáról, amin SS-egyenruhában díszelgett, valamint elárulta, hogy hamis identitás mögé bujkálva él.

Évekkel később kiderült: Weissman valójában az az Ulrich Shnaft volt, aki 1923-ban született Németországban, majd SS-tisztként az orosz és olasz frontokon szolgált a második világháború idején. A háború után egy zsidó szobatársától értesült arról, hogy amerikai szervezetek segélyt, ételt és szállást biztosítanak zsidóknak, ami kecsegtető lehetőségnek tűnt számára. Végül ezután döntött úgy, hogy menekültnek adja ki magát és Izraelbe utazik, hogy onnan később továbbköltözzön.

Korabeli cikk számol be Schnaft bűneiről.

Schnaft története a lebukását követően nem ért véget. Ugyan kikerült az izraeli hadseregből, de az országban maradt, ahol alkalmi munkákból élt, és egy német bevándorló házaspártól bérelt szobát. A főbérlő feleségével viszonyba keveredett, és úgy döntött, hogy Németországba utazik új szerelmével. Ám pechére akkoriban Izrael nem engedte Németországba utazni útlevelével. Így végül a férfi az egyiptomi titkosszolgálat számára kínálta fel magát, és Kairóba utazott, ahol információkat adott át az izraeli hadsereg egységeiről.

Ha azt hinnénk, itt vége, tévedünk, hiszen Schnaft sztorija – pontosabban az izraeli biztonságiak ellene irányított akciója – egészen filmbe illő részleteket rejt, amikről akkoriban az izraeli média is tudósított. A lapok szerint a férfit még egy alkalommal Izraelbe küldték arab felettesei, ám megérkezésekor lecsaptak rá. A csavar pedig az előzményekben rejlik, hiszen valójában Schnaft a Moszad csapdájába esett.

Még Németországban tartózkodott, amikor a Moszad emberei az egykor megcsalt férj által kiadott információk segítségével felkeresték. Tudta nélkül az izraeli ügynökök hamis megbízatást adtak neki, és ők vették rá arra, hogy ismét Izraelbe utazzon, abban a hitben, hogy Iraknak fog kémkedni.

Amikor gépe az izraeli Lod városában landolt, azonnal lecsaptak rá és eljárást indítottak ellene. Kihallgatása után Schnaftot kitoloncolták Izraelből, majd visszatért Németországba. Sorsáról azóta sem láttak napvilágot bővebb információk, ám ha valakit forgatókönyvírásra inspirálna története, akkor Yossi Melman és Eitan Haber héber nyelvű könyve („The Spies: Israel’s Counter-Espionage Wars”) további részletekkel szolgálhat.

Mit keresett egy SS-tiszt Tel-Avivban?

A történelem nem fekete-fehér, és néha egészen különös fordulatokat tud venni. Veszprémy László Bernát történelmi publicisztikája.