Biden 2 billió dolláros csomag után újabb 2 billiót költene

Az infrastruktúra javítását célzó tervezetet az elnök egy 7%-os adóemeléssel szeretné finanszírozni. 

A világ egyik leggazdagabb országában nem omladozik az infrastruktúra ennek ellenére a demokrata elnök meghirdetett egy 2 trilliós dolláros tervezetet, amelyet a tervek szerint egy újabb 2 trilliós oktatás fejlesztését célzó csomag fog követni – számolt be a National Review. 

A tervezet milliárdokat allokál az utak, hidak, vasútvonalak és repterek felújítására valamint a klímaváltozás megállítására. Az utóbbit szolgálja egy jelentős összeg az elektromos töltőállomásokra.

A törvénybe belerejtettek egy szakszervezeti törvényt is amely azt tartalmazza, hogy minden munkavállaló köteles legyen befizetni a helyi szakszervezetbe.

További 200 milliárd dollárt szánnak házépítésre, valamint 100 milliárdot az állami iskolák felújítására.

Az elnök az infrastruktúra tervezet után egy újabb terv átvitelét tervezi, amely többek között ingyenessé tenné a főiskolai oktatást. A közgazdászok számára kérdés, hogy az amerikai dollár elbír-e ilyen hatalmas pénznyomtatást. Egyesek azt jósolják, hogy rövid felívelő periódus után infláció fog jönni.

A nagy kérdés az, hogy mivel fizeti ki Amerika ezt az újabb hatalmas összeget? A tervek szerint adóval, ami elsősorban a cégeket érintené, de az adminisztráció terveiben szerepel a személyi jövedelem adó emelése is.

Biden a kampány alatt azt ígérte, hogy azok, akik évi 400 ezer dollár alatt keresnek azokat nem fogják megadóztatni. Azonban az Egyesült Államokban a cégekre kivetett adók minden részvényest érintenek.

Az újabb csomag tovább fogja növelni fogja az Egyesült Államok költségvetési hiányát. Ráadásul Biden korábban jelezte, hogy szeretne egy zöld energia tervezetet is átvinni, ami várhatóan további billiókat jelentene.

Az elnök bejelentésekor azt mondta, hogy „a tervezeten múlik az ország jövője.” Néhány hete Biden egy történészekkel tartott találkozón utalást tett arra, hogy Roosevelt New Deal-jét tartja inspirálja őt.

A törvény sorsa elsősorban a demokraták kezében van, akik azonban megosztottak a tervezettel kapcsolatban. A progresszív szenátorok szerint az összeg nem elég nagy, míg több demokrata képviselő jelezte, hogy nem akarja adóemeléssel finanszírozni a törvényt.

Fotó: Unsplash

Biden Amerikája – Hová tűnt a középvonal?

A demokraták négy év Trump után lehetőséget kaptak arra, hogy alapjaiban alakítsák át az amerikai rendszert. Hajdú Tímea írása.