Abbász kinyomta az amerikai külügyminiszter hívását

A Palesztin Hatóság vezetője állítólag ragaszkodik hozzá, hogy először az elnök hívja fel. 

Másfél hónappal ezelőtt Tony Blinken amerikai külügyminiszter megcsörgette Mahmud Abbászt, aki azonban nem volt hajlandó fogadni a hívását – számolt be a Times of Israel. 

A palesztin vezető ugyanis ahhoz ragaszkodik, hogy az első hívásnak az Ovális Irodából kell érkeznie, ez azonban egyelőre nem történt meg.

Joe Biden már kétszer beszélt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, egyszer novemberben, egyszer pedig februárban. A második hívást nagy média érdeklődés vette körül, mivel mind Obama, mind Trump néhány nappal a beiktatás után felhívta az izraeli kormányfőt, Biden azonban megvárakoztatta legfontosabb közel-keleti szövetségesét.

Az izraeli források szerint Abbász a hívás elutasítása után megjegyezte, hogy szembe megy a diplomáciai tradíciókkal, hogy a külügyminiszter legyen az első az új adminisztrációból, aki felhívja.

Annak ellenére, hogy a két fél nem kommunikál egymással Biden szép csöndben nagy összegeket kezdett átutalni a palesztinok számára, miután Trump elvágott minden segélyt.

Az amerikaiak 40 millió dollár segélyt küldenek a palesztinoknak a „terror elleni harcra”, 75 milliót a „bizalom és jóakarat” címén, és további 15 milliót adnak a „koronavírus elleni harcra.”

Biden csak átutalt csendben 75 millió dollárt a Palesztin Hatóságnak

A 75 millió dollárt gazdasági támogatás címén adják, amelyet részben a „bizalom és jóakarat” visszaszerzésére kell felhasználni a Trump-elnökség idején tett vágások után.