Folytatódik a patthelyzet, mindenki Bennett kegyeire pályázik

Tegnap először beszélt nyilvánosan Benjamin Netanjahu a választások óta és azt üzente Naftali Bennettnek, a Jáminá párt és Gideon Száárnak, az Új Remény párt vezetőinek, hogy „jöjjenek haza természeten politikai közegükbe” és segítsenek jobboldali kormányt alakítani — írja a Times of Israel.

Száár azonnal elutasította az ajánlatot mondván, nem vesz részt egy Netanjahu vezette koalícióban.

Bennett azt mondta, hogy azt teszik majd, ami a legjobb Izrael polgárainak, és szerdán este egy televíziós riportban elmondta, hogy a Likud felajánlotta, hogy a Likudba tagoznák be Bennett pártját.

„Az emberek szóltak” – mondta Netanjahu a televízióban közvetített sajtótájékoztatón, utalva a múlt heti választásokra. „Az emberek azt követelik, hogy üljünk le tárgyalni.”

„Ha mindkét párt csatlakozik a Likudhoz és annak jobboldali-vallásos szövetségeseihez, 65 mandátumot tömörítő többségi koalíciót hozhatunk létre, ezzel véget vetve az évek óta tartó politikai zűrzavarnak”

– jegyezte meg Netanjahu.

„Egy ilyen kormányt azonnal létre lehet hozni” – folytatta a miniszterelnök, és azt jósolta, hogy az ellene létrehozott baloldali koalíció gyorsan szétesik.

A választások előtt Száár és Bennett egyaránt kijelentette, hogy Netanjahu helyére pályáznak, az eredmények alapján azonban sem Netanjahunak, sem az őt kiszorító pártok tömbjének nincs meg a szüksége többség.

„Azon a napon, amikor ő és emberei ismét hamis összeesküvés-elméleteket terjesztettek rólam és az elnökről, Netanjahu felkér, hogy csatlakozzam hozzá” – tweetelte Gideon Száár. „Teljesíteni fogom a szavazóim felé tett vállalásomat, nem csatlakozom, és nem támogatom a Netanjahu által vezetett kormányt. Ha Netanjahu hatalmon marad, úgy személyes hasznát helyezi előtérbe az ország érdekével szemben, és ez árt Izraelnek. ”

A Jáminá párt nyilatkozata szerint „Bennett továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy jó és stabil kormányt hozzon létre, amely kiszabadítja Izraelt a káoszból.”

Tegnap a Likud-képviselői azzal támadták Reuven Rivlin elnököt, hogy Száárt segíti, miután az elnök felszólította a pártok vezetőit, hogy „alakítsanak akár rendhagyó koalíciót is a politikai holtpont áttörése érdekében”.

Az elnök hétfőn kezdi meg a konzultációkat a pártok vezetőivel és szerdán várhatóan kormányalakítással bíz majd meg egy jelöltet.

A 12-es hírcsatorna szerda esti jelentése szerint a Likud nagyvonalú ajánlatot adott a Jáminának annak érdekében, hogy rávegye Bennett pártját, hogy ajánlja Netanjahut a következő kormány megalakítására.

Az ajánlat hét helyet adna a Likud listájáról mind a hét Jáminá-képviselő számára – vagyis Bennett pártja gyakorlatilag betagozódna a Likudba. Ez az, amire Bennett és a párt listáján második helyet betöltő Ayelet Shaked már régóta törekedett, de Netanjahu felesége állítólag évek óta gátolta ezt a két két politikus ellen érzett ellenszenve okán.

A Likud a helyeket a következő két választásra is fenntartaná, ezt követően a Jáminá képviselői is magas rangú posztokat tölthetnének be az új kormányokban.

A hírre válaszul Jáminá azt mondta, hogy Bennett „Izrael állampolgáraiért aggódik, nem pedig a politikai listákon való helyekért”.

Száár állítólag egy alternatív koalíció létrehozásán munkálkodott, amelynek eredményeként Bennett váltaná Jáir Lapidot a miniszterelnöki székben, akinek pártja 17 mandátummal a második legnagyobb párt a Kneszetben a Likud után.

Korábban Száár és Bennett is úgy nyilatkoztak, hogy semmi esetben sem támogatnák Lapid miniszterelnökké választását.

A 12-es hírcsatorna szerdai jelentése szerint Lapid üzenetet adott a Jáminá pártnak, hogy kész elfogadni egy olyan forgatókönyvet, amelyben Bennett lenne a miniszterelnök, amennyiben beleegyezik abba, hogy vállalja, hogy nem csatlakozik egy Netanjahu kormányhoz. Azt nem lehet tudni, hogy vajon Lapid rotációs megoldásban ajánlotta fel Bennettnek a miniszterelnöki pozíciót, vagy Bennett maradna mindvégig a miniszterelnök.

Akár jobboldali kormány is formálódhatna a Likud nélkül

Kicsi az esély rá, de nem lehetetlen, hogy megvalósuljon Netanjahu rémálma.