A Pfizer eladta a chámecát peszáchra

A vállalat zsidó elnöke, dr. Albert Bourla úgy döntött, hogy ha már a koronavírus elleni vakcina millióit adta el Izraelnek, elérkezett az idő, hogy peszách előtt részt vegyen a zsidó hagyomány e szeletében is — írja a The Jerusalem Post cikke alapján a zsido.com.

A legkeresettebb oltóanyagot előállító és forgalmazó cég 80 más, egészségügyi termékeket forgalmazó társasággal együtt adta el a kovászos-készleteit Jicchák Silberstein rabbi segítségével. Az üzlet lebonyolításában részt vett a négy izraeli egészségbiztosító legnagyobbika, a Klálit is. Rabbija, Menachem Lefkibker fordította angolra a kovászos eladási szerződést, hogy a Pfizer képviselői teljes mértékben megérthessék azt.

Mivel a koronavírus járvány miatt több betegség kezelésében változások álltak be, Lefkibker rabbi új listát is összeállított, melyen minden olyan gyógyszer neve szerepel, melyek peszáchra kóserek, vagyis használhatók.

A szöveg alapos átolvasása után aláírták a szerződést, melynek értelmében a Pfizer minden izraeli hivatalában és egységében található chámecet (kovászos élelmiszert, illetve bármit, amiben kovászos található) eladnak.

„A Klálit szakmaiság tekintetében vezető szerepet tölt be. Ebbe az is beletartozik, hogy a odafigyel a kóserságra és a háláchá pontos betartására az egészségbiztosításon belül” – mondta a rabbi, aki arról is beszélt, hogy több tucat, az egészségügy különböző ágazataihoz tartozó cég chámecának eladásában segédkeztek.

A peszáchi törvények a chámec tekintetében jóval szigorúbbak a kóserság általános törvényeinél. Nemcsak fogyasztanunk nem szabad, de élveznünk, vagy hasznot húznunk sem lehet a chámecből, sőt, a birtokunkban sem lehet kovászos. Ezért kötjük meg a kovászos eladási szerződést nem sokkal peszách előtt.

E szerződés értelmében minden chámeces a vásárlóra száll, amennyiben az ünnep végéig le tudja tenni az előre kialkudott összeget. Ha nem, úgy a szerződés érvényét veszti.

A rabbiknak, vagy szervezeteknek eladott chámecet végül Izrael minden chámecával együtt egy nem-zsidónak adják el érvényes szerződés keretében. A félretett és elzárt kovászos termékeket tilos használni az ünnep során.

Korlátozások alatt, mégis szabadon

Az egyiptomi rabszolgaságból, ahogy bármilyen bennünket gúzsba kötő korlátozásból való szabadulás vágya egyidős az emberiséggel. Megyeri A. Jonatán írása.