Ukrajnának kémkedő nőt ítéltek el a Szevasztopolban

Tizenkét évi szabadságvesztésre ítélt a szevasztopoli városi bíróság hazaárulás címén egy 66 éves nőt, aki a verdikt szerint az ukrán katonai hírszerzésnek dolgozott.

Az ítéletet a hétfőn kiadott bírósági közlemény szerint a múlt héten hirdették ki. A tárgyalás az ügy anyagainak titkossága miatt zárt ajtók mögött folyt.

A szűkszavú hivatalos tájékoztató csak annyit árult el, hogy a bahcsiszeráji születésű D. az orosz Fekete-tengeri Flotta önálló légiezredéről gyűjtött adatokat a hívójelek érvényességéről, a jelrendszerekről és a hullámhosszokról.

Az Interfax hírügynökség úgy értesült, hogy az elítélt Galina Dovgopolova nyugdíjas.

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) 2019 novemberében számolt be egy orosz állampolgárságú, az ukrán titkosszolgálatok által beszervezett nőnek a különleges közigazgatású Szevasztopolban történt őrizetbe vételéről. Azzal gyanúsították meg, hogy katonai titkokat akart megszerezni és átadni.

A Krím-félszigetet és Szevasztopolt 2014-ben csatolta el Oroszország Ukrajnától a félszigeten megrendezett népszavazás eredményére hivatkozva, amit a nemzetközi közösség túlnyomó többsége nem ismert el.

Putyin bizonyította volna be Kahane rabbi igazát?

A nyugati országok többsége elítélte Oroszországot, amikor annektálta a Krímet, de senki sem volt elég elszánt, hogy megállítsa Putyint – írja egy publicista.