Terrorizmus vádjával nyomoznak a fehérorosz ellenzéki vezető ellen

Terrorcselekmény előkészítésének gyanújával indított nyomozást a fehérorosz főügyészség Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető ellen, és utasította az Állambiztonsági Szolgálatot (KGB), szervezze meg a nemzetközi kutatást a volt elnökjelölt és társai után – jelentette a BelTA fehérorosz állami hírügynökség hétfőn Andrej Sved főügyészre hivatkozva.

Cihanouszkaja a szomszédos Litvániába menekült az augusztus 9-i, vitatott tisztaságú elnökválasztás után, és lemondásra szólította fel Aljakszandr Lukasenka elnököt.

A 66 éves Lukasenka közel 27 éves elnöksége legnagyobb kihívásával néz szembe, a választás óta – amelyen őt hirdették ki hivatalosan győztesnek a szavazatok 80,1 százalékával, és amelynek az eredményét sem a fehérorosz ellenzék, sem az Európai Unió nem ismeri el -, a tiltakozók elözönlötték az utcákat – emlékeztetett a Reuters brit hírügynökség.

A fehérorosz hatóságok a múlt héten őrizetbe vettek egy férfit, aki szerintük robbantásra készült Minszkben és Barisau város közelében egy laktanyában.

Sved hétfőn kijelentette, hogy Cihanouszkaja terrorcselekmények előkészítésében érintett, de részleteket nem közölt.

Ügyészek közölték, hogy kérni fogják Cihanouszkaja és társai kiadatását Litvániától, illetve Lengyelországtól.

A főügyészség eljárást indított terrorcselekmények előkészítésének a vádjával a BYPOL nevű szervezettel tagjai ellen is, amely – mint a TASZSZ írja – a biztonsági szervek jelenleg külföldön élő, ellenzéki beállítottságú tagjaiból áll, és szoros kapcsolatban van a Litvániába menekült Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető Koordinációs Tanácsával.

Andrej Sved szerint az érintett személyek néhány napja a főváros és más városok területén robbantásokat és gyújtogatásokat próbáltak meg elkövetni.

Visszaszólt Laudernek a Jobbik elnöke

Jakab Péter furcsállja, hogy a kritikát nem Orbán Viktornak címezte a Zsidó Világkongresszus elnöke: „ő az, aki megtűr az államigazgatásban olyan embereket, akik Európát gázkamrához hasonlítják”.