Idén is volt hagyományos papi áldás a Siratófalnál

Idén, a COVID-19 járvány veszélyének csökkenésével, ismét megtartották a hagyományos papi áldást peszách félünnepének első napján a Siratófalnál.

Az általában peszách és szukot félünnepén megtartott rendezvényt tavaly a koronavírus miatti korlátozások idején csak szűk körben lehetett kivitelezni.

A kohanita, avagy papi áldást Áron főpap férfiúi leszármazottai adhatják a nem-papi családból származókra. A parancsolatról Mózes 4. könyvének 6. fejezetében olvashatunk:

„Szólj Áronhoz és fiaihoz, mondván: Így áldjátok meg Izrael fiait, mondván: nekik: Áldjon meg téged az Örökkévaló és őrizzen meg téged. Világíttassa az Örökkévaló; neked az ő színét: és könyörüljön rajtad. Fordítsa feléd az Örökkévaló az ő színét és adjon neked békét. Tegyék nevemet Izrael fiaira és én megáldom őket.” (4Mózes 6:23-27)

Idén a Siratófalnál egyszerre 10 személy befogadására alkalmas paravánokat állítottak fel, így többeknek nyílt lehetőségük arra, hogy a papi áldásban élőben részesüljenek.

Korlátozások alatt, mégis szabadon

Az egyiptomi rabszolgaságból, ahogy bármilyen bennünket gúzsba kötő korlátozásból való szabadulás vágya egyidős az emberiséggel. Megyeri A. Jonatán írása.