Az Iszlám Állam jelentkezett az észak-mozambiki támadás elkövetőjeként

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet jelentkezett hétfőn a Mozambik északi részén fekvő földgázkitermelő városban, Palmában végrehajtott támadás elkövetőjeként. A merényletben több tucat ember vesztette életét.

A terrorszervezet az Aamák nevű „hírügynökségén” keresztül tette a bejelentést, hangsúlyozva, hogy harcosai a helyi biztonsági erőkkel vívott többnapos összecsapásokat követően átvették az uralmat a városban a katonai létesítmények és a kormányzati központ felett.

Az Iszlám Állam megerősítette, hogy legalább ötvenöt személyt megöltek, köztük katonákat és keresztényeket is, illetve épületeket romboltak le és járműveket szereztek meg.

A mozambiki kormány vasárnap megerősítette, hogy a szerdán kezdődött palmai támadás során több tucat embert megöltek, amelyre a 60 milliárd dollár értékű földgáz-kitermelési és -fejlesztési beruházás közvetlen közelében került sor. A halottak között van legalább egy dél-afrikai állampolgár is. A The Times brit napilap jelentése szerint egy brit állampolgár is életét vesztette.

A SITE Intelligence Group elnevezésű hírszerzési vállalatcsoport szerint az Iszlám Állam a külföldi állampolgárokat szerződéses munkatársaknak nevezte, és egy Palmában készült fényképet is bemutatott. A város Cabo Delgado tartományban fekszik, amely 2017 óta az Iszlám Államhoz kötődő iszlám felkelés egyik központja.

BBC: Az Iszlám Állam gyerekeket fejez le Afrikában

Egy anya tanúvallomása szerint végig kellett néznie, ahogy ilyen kegyetlen módszerrel megölik a tizenkét éves fiát.