A jemeni húszik állnak a repülőtér támadás mögött

A hivatalos kormány ellen harcoló síita húszik támadták meg december 30-án a jemeni Áden repülőterét, amikor a nemzetközileg elismert kormány tagjai az országba utaztak, megölve 22 embert – állapították meg vizsgálatukban az ENSZ szakértői diplomaták hétfői tájékoztatása alapján.

A vizsgálat arra jutott, hogy a rakétákat a reptérre két olyan helyszínről lőtték ki, amelyek akkor a húszik ellenőrzése alatt álltak, egy rendőrőrsről Damarban és a taizi repülőtérről. Emellett a húszik ellen szól az is, hogy a támadást ugyanolyan rakétákkal hajtották végre, amilyeneket korábban ők vetettek be. A szakértők szerint a két kilövést összehangoltan hajtották végre.

A diplomaták szerint az ülésen megfogalmazódott a kérdés, hogy elkövethette-e más a támadást, mire a szakértők azt válaszolták, hogy a konfliktusban részt vevő felek közül egyedül a húszik képesek és ők rendelkeznek a szükséges technológiával egy ilyen csapás végrehajtásához. A támadásban a jemeni kormány egyetlen tagja sem halt meg, de az áldozatok között voltak olyanok, akik a kabinetnek dolgoztak, és a nemzetközi vöröskereszt több munkatársa is meghalt.

A diplomaták elmondták, hogy a szakértők zárt ajtók mögött megosztották a vizsgálat eredményét a jemeni szankciók betartatását ellenőrző bizottság tagjaival, de Oroszország nem járult hozzá, hogy nyilvánosságra hozzák. Arról nem beszéltek, hogy ennek mi az oka, Oroszország ENSZ-képviselete pedig egyelőre nem kommentálta a hírt.

A húszik a merényletkor tagadták, hogy ők állnának a támadás mögött.

Az Irán támogatását élvező húszik 2014-be elűzték az országból Jemen elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik. Szaúd-Arábia arab szövetségeseivel 2015 tavaszán avatkozott be katonailag a konfliktusba. A fegyveres harcok miatt a mintegy 28 millió lakosú Jemen lakosságának túlnyomó többségét folyamatosan éhínség fenyegeti, és a konfliktus a világ legsúlyosabb humanitárius válságát idézte elő.

Izrael nem szeretne Fatah-Hamász koalíciót

Az izraeli nemzetbiztonsági szolgálat a Shin Bet vezetője arra kérte Mahmud Abbászt, hogy ne alakítson közös kormányt a Hamásszal.