Natan Saranszkij első széder estje

A cionista vezető a Gulágon is megünnepelte, hogy a Mindenható kivezette Izraelt Egyiptomból. 

Natan Saranszkij asszimilált zsidó családba született, leírása szerint csak az ellenük irányuló antiszemitizmusból tudta, hogy ők zsidók. Első széder estjét felnőtt fejjel ülte – olvasható a National Library of Israel blogján.

Huszonnégy évesen csatlakozott a földalatti cionista mozgalomhoz, és ennek részeként elkezdett titokban héberül tanulni.

„Első széder estémet a menyasszonyommal ültem Moszkvában. Három héber tanár összegyűjtötte a diákjait, hogy együtt ünnepeljünk. Egyikünk se tudta elég jól a nyelvet, hogy felolvassunk a Haggaddából, ezért mindegyikünk egy-egy szakaszt kapott. Nem sok szót értettünk, de átéreztük, amit olvastunk”

– írja Saranszkij.

A szerző leírja, hogy ha kinéztek volna az ablakon bizonyára látták volna a ház előtt őrködő KGB ügynököket.

„Mikor azt mondtuk „Jövőre Jeruzsálemben!” hittük és tudtuk, hogy akárcsak az Izrael népe egy nap mi is szabadságban fogunk élni”

– írja Saranszkij.

Azonban ezután 9 szédert a Gulágon kellett ünnepelnie. Saranszkij leírása szerint még magánzárkában is megülte az ünnepet, bár csak a börtönkoszt állt rendelkezésre.

Leírja, hogy még a börtönben is erőt adott neki az a szakasz, hogy:

„Ma rabszolgánk vagyunk, jövőre szabadok leszünk, ma itt vagyunk, jövőre Jeruzsálemben.”

Korlátozások alatt, mégis szabadon

Az egyiptomi rabszolgaságból, ahogy bármilyen bennünket gúzsba kötő korlátozásból való szabadulás vágya egyidős az emberiséggel. Megyeri A. Jonatán írása.