Miniszter: teljesítőképessége határához érkezhet a német egészségügyi ellátórendszer

Teljesítőképessége határához érkezhet az egészségügyi ellátórendszer Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) járványának harmadik hulláma miatt – mondta a német szövetségi egészségügyi miniszter pénteken Berlinben.

Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint „a járvány utolsó, de legnehezebb szakasza” következik Németországban.

A SARS-CoV-2 új változatainak elerjedése és a napi új fertőződések számának gyors emelkedése „különösen veszélyes” helyzetbe hozta az országot, főleg

az ellátórendszert, amely áprilisban a „terhelhetőség határához” érkezhet.

Lothar Wieler, az RKI vezetője hozzátette, hogy Németország „nehéz hetek előtt” áll. A SARS-CoV-2 változatainak sorában az eddigieknél fertőzőképesebb, és súlyos lefolyású megbetegedést nagyobb valószínűséggel okozó, úgynevezett brit mutáns vált meghatározóvá, aminek révén a harmadik hullám erősebb lehet az első kettőnél.

A B.1.1.7 jelzésű mutáns dominanciája miatt azzal kell számolni, hogy a következő hetekben erősen emelkedik a fertőzöttek száma, lesznek túlterhelődött kórházak, és „sokan meghalnak”. Aláhúzta: akár az is elképzelhető, hogy eléri a százezret a napi új regisztrált fertőződések száma.

Mint mondta, megakadályozni már nem lehet a harmadik hullámot, de meg lehet fékezni. Ehhez azonnal és nagy erőfeszítéseket kell tenni, az alapvető fertőzéshigiéniai óvintézkedésektől a legújabb tesztelési technológiákig minden lehetséges eszközzel lassítani kell a járványt.

Hozzátette, hogy az oltási kampány egyelőre nem befolyásolja számottevően a járvány alakulását, kell még „néhány hónap”, mire megmutatkozik a kampány eredménye.

Jens Spahn aláhúzta, hogy valamennyi tartományban következetesen alkalmazni kell az úgynevezett vészfékrendszert, amelyről a szövetségi kormány és a tartományi kormányok március elején tartott tanácskozásán állapodtak meg.

A rendszer lényege, hogy vissza kell állítani a második hullám enyhülése révén a hónap elején felfüggesztett korlátozásokat azokban a tartományokban, járásokban vagy városokban, amelyekben tartósan – egymás után három nap – száz fölött van az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis a megelőző hét napon regisztrált új fertőződések százezer lakosra vetített száma.

A vírus által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 183 halálesetet jegyeztek fel, így 75 623-ra emelkedett a járvány németországi áldozatainak száma.

Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Németország támogatással gyorsítaná a holokauszt túlélők beoltását

345 ezer túlélő van világszerte, akiknek a 45%-a még nincs beoltva.