Németország támogatással gyorsítaná a holokauszt túlélők beoltását

A Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciájának (Claims Conference) adatai szerint 345 ezer túlélő van világszerte, akiknek a 45%-a még nincs beoltva. 

Ahogy a Neokohn már tavaly megírta a német állam rendkívüli támogatást adott a holokauszt túlélők beoltására.

A Jerusalem Post most arról számolt be, hogy a németek ezúttal vállaltak, hogy újabb pénzeket különítenek el, hogy támogassák a túlélők oltópontokhoz való eljutását.

A német kormányzat 13.5 millió dollárt ad arra, hogy a minden olajozottan menjen. A programot a Claims New Yorki ága fogja szervezni, és több mint 300 partnerrel fogja levezényelni.

A támogatás fedezi az oltások megszervezését, az idős emberek oda-vissza utaztatását, orvosi vizsgálatokat és tanácsadást is.

„Ez a plusz segítség a német kormány részről kiterjeszti abban a negyven országban zajló tevékenységünket, ahol a holokauszt túlélők élnek. Amint a nemzeti kormányok elérhetővé teszik a vakcinákat, mi ott leszünk, hogy biztosítsuk minden túlélő számára az oltás lehetőségét, és hogy ne érezzék azt, hogy magukra hagytuk őket”

– mondta Stuart Eisenstat, aki a németekkel folytatott tárgyalásokat vezette.

A holokauszttúlélők fokozottan veszélyeztetett csoportot alkotnak, nemcsak magas életkoruk miatt, hanem azért is, mert a náci diktatúra idején elszenvedett üldöztetés révén sokan eleve egészségi gondokkal küszködnek.

“Tartozunk nekik ezzel” – már javában oltják a Soá túlélőit

Több száz holokauszt túlélő kapta meg a vakcina első dózisát Ausztriában és Szlovákiában.