Ukrajna büntetőintézkedésekkel sújtott orosz tisztségviselőket és francia EP-képviselőket

Ukrajna szankciókkal sújtott több mint húsz orosz tisztségviselőt és az Európai Parlament három francia radikális jobboldali képviselőjét, amiért Kijev engedélye nélkül látogattak el a Krím félszigetre, amelyet Moszkva 2014-ben annektált.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács döntése nyomán szankcionáltak listáját kedden este hozták nyilvánosságra az elnökség honlapján.

A szankciós korlátozások megtiltják a belépést Ukrajna területére, és befagyasztják az érintettek ukrajnai vagyonát, ha rendelkeznek ilyennel.

A szankciós listán szerepel 23 orosz tisztségviselő, főként a moszkvai belügyminisztérium és az orosz titkosszolgálatok munkatársai, valamint több mint 80 orosz vállalat és sajtóorgánum, köztük a TASZSZ és a Rosszija Szegodnya állami hírügynökségek.

A listán szereplő három francia képviselő Virginie Joron, Jean-Lin Lacapelle és Philippe Olivier, akik az Európai Parlament Identitás és Demokrácia (ID) nevű radikális jobboldali pártfrakciójának tagjai. Joron asszony és Lacapelle a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) párt tagjai is egyben.

Bár a lista nem részletezi, miért sújtották őket büntetőintézkedésekkel, a három francia képviselő tavaly ellátogatott a Krím félszigetre, amelyet Moszkva 2014 márciusában magához csatolt egy katonai műveletet, valamint egy olyan, az elszakadást megerősítő népszavazást követően, amelyet Kijev és a nyugati országok is törvénytelennek bélyegeztek.

Az elcsatolás óta az ukrán hatóságok csak a szárazföldi határokon keresztül, az Ukrajna területéről a Krímbe történő beutazásokat ismerik el törvényesnek és engedélyezettnek.

A félszigetet ténylegesen uraló és irányító Moszkva a maga részéről 2018-ban befejezte az Oroszországot a Krím félszigettel összekötő óriási híd felépítését, ezenkívül orosz légitársaságok közlekednek a népszerű turisztikai területre.

Sportcsarnokot és komplett várost is elneveznének a náci kollaboránsról Ukrajnában

Divatos mostanság az ukrán nemzeti függetlenség egyik példaképéről, Stepan Banderáról elnevezni akár egy egész várost.