Líbia – ENSZ: a zsoldosok továbbra is jelen vannak az országban

Továbbra sem távoztak Líbiából a zsoldosok, dacára a konfliktusban érintett felek megállapodásának – figyelmeztetett szerdán az ENSZ, amely arra is rámutatott: bár a tűzszünet érvényben van, értesülések szerint katonai erődítmények és egyéb védelmi rendszerek kiépítése zajlik.

Jan Kubis, az ENSZ líbiai különmegbízottja az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén ismertette a líbiai helyzetet, amellyel kapcsolatban kiemelte a konfliktus békés rendezése felé vezető úton tett legutóbbi előrelépéseket, köztük az új egységkormány megalakítását.

Kubis szerint azonban mindezek ellenére zsoldosok ezrei vannak továbbra is jelen az országban, sokan közülük például a stratégiai fontosságú észak-líbiai Szirt városának környékén. Az ENSZ-megbízott szerint mindez annak ellenére van így, hogy az összes líbiai politikai erő kitart amellett, hogy a külföldi harcosoknak el kell hagyniuk az országot, ezt a felhívást a hatóságok is támogatják.

A zsoldosok kivonása szerepel a felek között tavaly októberben aláírt fegyvernyugvási megállapodásban, amely lehetővé tette az új politikai folyamatot.

Kubis megerősítette, hogy a tűzszünet továbbra is érvényben van, mindazonáltal kiemelte: beszámolókat kaptak arról, hogy katonai erődítményeket húznak fel és egyéb védelmi rendszereket építenek ki az országban.

A világszervezet líbiai különmegbízottja szerint az országban széleskörű támogatás övezi a decemberi választásokat, és szerinte ez kell, hogy legyen az elsődleges fontosságú a hatóságok számára.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt.

Néhány éve kettős hatalom létezett: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

Ezt hivatott felváltani az Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh ideiglenes miniszterelnök vezette kormány, amelynek megbízatása a december 24-re kitűzött választásokig tart.

Bizalmat szavazott a líbiai parlament az ideiglenes egységkormánynak

A Dbeibeh ideiglenes miniszterelnök vezette kormány az országot évek óta párhuzamosan irányító két rivális kormányzatot váltja fel.