Bizalmat szavazott a líbiai parlament az ideiglenes egységkormánynak

Bizalmat szavazott szerdán az ideiglenes líbiai egységkormánynak a 2014-es választások óta nyugati és keleti frakciókra oszlott líbiai törvényhozás több mint 130 képviselője az észak-líbiai Szirtben kétnapos egyeztetéseket követően.

Az Abdulhamíd Mohamed Dbeibeh ideiglenes miniszterelnök vezette kormány az észak-afrikai országot évek óta párhuzamosan irányító két rivális – egy nyugati és egy keleti székhelyű – kormányzatot vált fel.

„Ez egy történelmi nap a képviselőház számára” – jelentette ki Agíla Száleh házelnök a szavazás végén. A parlamenti elnök elmondta, hogy 132 képviselő támogatta Dbeibeh kormányát, amelynek megbízatása a december 24-re kitűzött választásokig tart.

Richard Norland, az Egyesült Államok líbiai nagykövete Twitter-bejegyzésében gratulált az egységkormány megalakításához.

Dbeibehet, a nyugat-líbiai Miszráta városából származó befolyásos üzletembert a múlt hónapban választották meg az ideiglenes kormány vezetőjének. Az ideiglenes kormány magában foglal egy háromtagú elnöki tanácsot is, amelynek vezetőjévé az ország másik, keleti feléből származó Mohamed al-Menfít választották meg a rivális líbiai erők küldöttei az ENSZ által szervezett egyeztetéseken Svájcban.

A Dbeibeh által javasolt kabinetben 33 miniszter és két miniszterelnök-helyettes kap helyet, akik – a kormányfő elmondása szerint – Líbia különböző földrajzi térségeit és társadalmi rétegeit képviselik.

Olaszország „nagy megelégedettségének” adott hangot azzal kapcsolatban, hogy bizalmat szavaztak a líbiai kormánynak, amit Róma „jelentős eredménynek” nevezett a líbiai stabilizáció szempontjából. „Egy fontos és biztató eredményről van szó az ország normalizációjának folyamatában, ami utat nyit a hatékony alkotmányos átmenet számára a Líbia egysége felé vezető úton” – áll az olasz külügyminisztérium közleményében.

A líbiai belpolitikai fejleményeket üdvözölte az Arab Liga és az Öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) is, amelyek támogatásukról biztosították az új, ideiglenes líbiai egységkormányt.

Líbia Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatását követően káoszba süllyedt, és 2014-től két részre szakadt. Néhány éve kettős hatalom létezik: a Fájez esz-Szarrádzs vezette, Tripoliban székelő, nemzetközileg elismert egységkormány és egy ideiglenes kabinet, amelyet a parlament és a kelet-líbiai területeket ellenőrzése alatt tartó, Halífa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg támogat.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Lassan felállhat az új kormány Líbiában

A 2014-ben kettészakadt országban évek óta először van esély az egységes kormányzásra.