Videó: Léghajókkal forradalmasítják a sétarepülést Izraelben

Az Atlas LTA alapítója szerint a léghajóban az a jó, hogy úszik a levegőben, és nem küzd ellene — újságolja a zsido.com.

A blimp egy nem merev falú léghajó, mely a repüléshez a gáz könnyebb fajsúlyából fakadó emelkedést használja ki. Gennadij Verba, az Atlas ukrajnai származású alapítója és elnöke gyerekkora óta foglalkozik ezzel a járműfajtával. Cégének célja, hogy „a levegőnél könnyebb” járműveket: léghajókat, gázzal működő ballonokat és más szálló légieszközt gyártson a lehető legmodernebb dizájn és technológia alkalmazásával.

„Már gyerekként is szerettem a léghajókat. Mindig hittem abban, hogy ez az elfeledett technológia sokkal szebb jövőt érdemel. Ma már sokkal jobb anyagok állnak a rendelkezésünkre, sokkal több a fejlett tervezési módszer és az igény egyre inkább növekszik.”

– mondja Verba.

A férfi nem sokkal 2016-os alijázása után alapította meg a céget néhány barátjával. Reményeik szerint hamarosan megépülhet a világ leginkább környezetarát légi járműve, melynek tágas belsejéből, kényelmes székeken ülve tekinthetnek ki az érdeklődő turisták hatalmas ablakokon át a látványosságokra. A tervezett léghajójukon egyszerre 17 ember utazhat.

Aerial travel on Atlas-11 airship

Atlas LTA is proud to present it’s advanced airship, designed especially for aerial travel.

A léghajóknak természetesen meg kell felelniük a legszigorúbb biztonsági előírásoknak. Külön előnyük, hogy nem hagynak maguk után karbonlábnyomot. A felemelkedést hélium segíti, vagyis ahhoz, hogy a léghajó elinduljon, nincs szükség semmiféle üzemanyag elégetésére. A gáz a hajó testében marad, így légszennyezés sincs. Fel- és leszálláshoz nincs szükség aszfaltra, vagy kifutópályára, mint a hagyományos repülőgépek és helikopterek esetén, mindössze egy két-háromszáz méteres szabad területre van szükség a felszálláshoz. Verba úgy véli, két éven belül elindulhat a szolgáltatás. Az Atlas-11-en egy félórás repülés várhatóan 200 dollár (60 ezer Ft) körüli összegbe kerül majd. A léghajó 300-1500 méteres magasságon siklik majd 60-90 km/órás sebességgel, elektromos motorjának köszönhetően szinte teljesen hangtalanul.

„A léghajó a megszokottól teljesen eltérő élményt adhat majd az utazóknak. Nagyon sima repülés, óriási ablakok, nincs rezgés, alacsony a zajszint, mert úszunk a levegővel, nem pedig harcolunk vele”

– mondta az alapító, aki arról is beszélt, hogy nem akarják elvenni a lehetőséget más járműtípusoktól, hanem egy újabb eszköztípust kínálnak csupán. Szeretné, ha a léghajó-ipar növekedhetne, és ők vezethetnék a világot másfajta, hatékony és fenntartható közlekedési módszerek felé.

A tervek szerint a jármű 72 méter hosszú és 21 méter magas lesz. A társaság ajánlatai Izrael mellett ugyanúgy érdekelnek európai országokat, mint öböl-menti államokat, és azt remélik, hogy a járvány lecsengésével a világ számos látványosságának közelében megjelennek az Atlas cég léghajói. Izraelben a tervek szerint

először Jeruzsálem és a Holt-tenger felett szállhatnak turistákat szállító léghajók.

Az útvonalat és az időpontokat természetesen egyeztetik a légi irányítás illetékeseivel. Verba elmondta azt is, hogy reményei szerint eljut oda a technológiájuk, hogy nehezebb árut is képesek lesznek majd szállítani a járműveik.

Hidrogéncellás repülő autók forradalmasíthatják a városi közlekedést

Az izraeli CityHawk mérete egy nagyobb városi terepjáróénak felel majd meg, vagyis akár az otthonunk, vagy munkahelyünk előtti úttesten is leszállhat.