Mexikó csaknem 9000 katonát vet be határain a migránsok feltartóztatására

Mexikó több mint 8700 katonát vet be határain az Egyesült Államokba tartó illegális bevándorlók feltartóztatására – jelentette be Luis Cresencio Sandoval védelmi miniszter hétfőn.

Tájékoztatása szerint a hadsereg és a nemzeti gárda tagjai 347 ellenőrző ponton vannak bevetésen a főbb migrációs útvonalak mentén.

Az utóbbi időben jelentősen megnövekedett az illegális határátlépések száma a mexikói-amerikai határon.

A tömegesen érkező hondurasi, guatemalai és salvadori menedékkérők miatt a mexikói kormány múlt héten bejelentette, hogy szigorúbban fogja ellenőrizni a bevándorlást.

A határokat ráadásul lezárták a nem létfontosságú forgalom előtt a koronavírus-járvány miatt.

Jen Psaki, az amerikai Fehér Ház szóvivője hétfőn közölte, hogy amerikai tisztségviselők a mexikói és guatemalai hatóságok segítségét fogják kérni az illegális bevándorlás feltartóztatásában.

Mexikó Donald Trump korábbi amerikai elnök nyomására 2019 júliusától vetett be katonákat annak érdekében, hogy feltartóztassák a migránskaravánokat.

Szakértők szerint Joe Biden új amerikai elnök kormányzata ugyanakkor az elmúlt időszakban több olyan intézkedést is hozott, amely arra ösztönözheti a közép-amerikai országokban élőket, hogy elinduljanak az Egyesült Államok felé.

Alejandro Mayorkas amerikai belbiztonsági miniszter nemrég arra figyelmeztetett, hogy két évtizedes rekordot dönthet meg az átkelési kísérletek száma az ország délnyugati határán.

Gyerekek tömegei érkeznek az amerikai-mexikói határra

A Belbiztonsági Minisztérium becslései szerint több mint 100 ezer kísérő nélküli gyerek kelhet át a határon idén.