Ma, két éven belül negyedszerre rendeznek választásokat Izraelben

Az izraeliek kedden két éven belül negyedszer járulnak a szavazó urnákhoz, remélve, hogy a mostani választás véget vetnek annak a politikai patthelyzetnek, amely 2018 decemberében kezdődött, amikor Benjamin Netanyahu miniszterelnök kezdeményezése nyomán választásokat írtak ki – írja a The Jerusalem Post.

6 578 084 izraeli lesz jogosult szavazni a mandátumokért harcba szálló 38 párt bármelyikére, melyre az ország 13 685 szavazóhelyiségében lesz lehetőség. A szavazópontok közül 750 speciális, a COVID-19 miatt karanténban lévők részére lett kialakítva.

Az első exit pollok 22 óratól lesznek láthatók három hírtelevízióban is, de a reálisabb eredményekre valószínűleg szerda reggelig kell várni, ugyanakkor a különleges szavazóhelyiségekből, hadseregtől, külképviseletekről és a börtönökből érkező mintegy 430 ezer szavazólap csak csütörtökön vagy pénteken érkezik be, így szoros eredmény esetén még ekkor is változhat a választások állása.

A hivatalos végeredménynek március 31-ig kell megszületnie.

A választások előtt napon Benjamin Netanjahu miniszterelnök, a Likud párt vezetője a jeruzsálemi Mahané Jehuda piacon kampányolt, az ellenzéki Jes Átid vezetője, Jáir Lapid Haifán, a Jáminá vezetője, Naftali Bennett pedig Rehovot városában igyekezett meggyőzni a szavazókat.

Az ellenzéki Új Remény párt vezetője, Gideon Száár eddig példátlan támadást intézett Bennett ellen hétfőn reggel, órákkal azután, hogy Bennett aláírt egy dokumentumot, amelyben kizárta, hogy csatlakozna egy esetlegesen Jáir Lapid által vezetett kormányhoz.

Száár és Bennett amúgy több mint egy hónappal ezelőtt nyilvános kijelentették, hogy nem ülnek be egy Lapid vezette kormányba,

így a Bennetthez közeli források szerint semmi sem változtatott azzal, hogy a Jáminá vezetője ezen ígéretét most papírra vetette.

Száár kihasználni igyekszik a dokumentum aláírását és bírálta riválisát, azzal vádolta Bennettet, hogy szövetségre lépett Netanjahuval.

„Néhány méterre a cél előtt már világossá vált, hogy Naftali Bennett Netanjahu karjaiba ugrott,  azon hazugságok és politikai forgatag közepette, amit pont Netanjahu okozott”

– írta Száár a Twitteren.

Netanjahu válaszul kijelentette, hogy Száár „kimutatta foga fehérjét és végre elmondta mit is gondol.”

„Most, hogy Bennett és Gideon (Száár) közvélemény-kutatási eredményei drámaian csökkennek, elkezdtek igazat mondani” – fogalmazott Netanjahu a hadsereg rádiójának adott interjújában.

„Ha valaki rájuk szavaz, az egy Lapid vezette kormányt és újabb választást fog eredményezni.”

Az új, 24. Knesszet képviselői április 6-án teszik majd le esküjüket, Reuven Rivlin elnök az ezt követő napokban ad felhatalmazást egy jelöltnek a kormányalakításra.

Ma este 10 órától, a Neokohn élőben jelentkezik friss adatokkal a választás állásáról.

Izraeli választás: folyamatosan nő Netanjahu előnye

Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likud pártjának és az őt támogató vallásos-jobboldali tömbnek az erősödését jelzik Izraelben a jövő heti választások előtti közvélemény-kutatások.