Izraeli választás: folyamatosan nő Netanjahu előnye

Benjámin Netanjahu miniszterelnök jobboldali Likud pártjának és az őt támogató vallásos-jobboldali tömbnek az erősödését jelzik Izraelben a jövő heti választások előtti közvélemény-kutatások. 

Továbbra is az a valószínű, hogy négy kis párt, köztük a Beni Ganz vezette centrista Kék-Fehér és a baloldali liberális Merec parlamentbe jutása dönti el a választások kimenetelét, ugyanis ha az utóbbi kettő kiesne a Kneszetből, akkor várhatóan kormányt alakíthat a Netanjahu vezette politikai tömörülés az ultraortodox és jobboldali pártok részvételével.

Ha a Netanjahu-tömb a két éven belüli negyedik szavazáson sem szerez többséget, de lesz hatalma megakadályozni, hogy a vele szemben álló, viszont erősen megosztott tábor alakítson kormányt, akkor újabb, ötödik választásokra kell számítani ősszel.

A magukat „demokratikus tábornak” nevező pártok koalíciójának megalakítása akkor sem lesz egyszerű, ha ők szerzik meg a legalább 61 mandátumból álló többséget a kneszetben, mert nagyon mély ideológiai és politikai ellentétek feszülnek közöttük: az arab pártoktól a Likudból kivált, jobboldali Gideon Szaár vezette Új Remény (Tikva Hadasa) pártig terjed ez a tömörülés.

A közszolgálati rádió péntek reggeli műsorában megszólalók kétségbe vonták a közvélemény-kutatások hitelességét, egyrészt azért, mert jelentős részüket telefonos – SMS – üzenetekre alapozzák.

Egyesek szerint Netanjahu esetleges veresége esetén bejelentheti visszavonulását, és pártja nélküle részt vehet egy jelentős többséget maga mögött tudó, stabil kormány megalakításában. Ezzel szemben az elemzők jelentős többsége úgy véli, hogy ez a forgatókönyv valószínűtlen, s ebben az esetben a Likud ellenzékbe vonulna, továbbra is Netanjahuval az élen, a párt politikusai inkább mondanak le hatalmi pozícióikról, mint a párt vezetőjéről.

A Jerusalem Post által közölt legújabb felmérés szerint a Likud 30 parlamenti helyet vihet el, míg Gideon Sza’ár kivált pártja mindössze 8-at, annak ellenére, hogy egy ideig fej-fej mellett volt Netanjahu pártjával.

A választás várhatóan egy újabb választást fog hozni, mivel mind Netanjahu, mind a Netanjahu ellenes blokk csak 49 helyet hozhat el, ami nem elég a kormányzáshoz.

MTI/EPA/Abir Szultan

Kevesebb mint egy hét a választásokig – ezerrel megy a helyezkedés a választási hajrában

A választások a végső szakaszában a jelöltek azért küzdenek, hogy fenntartsák a lendületet és megoldják az arcvesztés nélkül lehetetlennek tűnő kihívásokat.