A Netanjahut leváltani akarók nem zárják ki egy rotációs kormány esélyét

Az Új Remény Párt elnöke, Gideon Száár volt oktatási miniszter hétfőn az izraeli 12-es hírcsatornának adott interjúban nem zárta ki egy rotációs kormány lehetőségét a Jes Átid párt elnökével, Jáir Lapiddal – írja az Arutz7.

Száár beszélt arról a koalícióról is, amelyet a választások után meg akarnak alakítani Benjamin Netanjahu leváltására, és kommentálta a Jáminá párt elnöke, Naftali Bennett által aláírt dokumentumot, amelyben arra tett ígéretet, hogy nem ül be olyan kormányba, melynek Jáir Lapid a miniszterelnöke.

„Két dolognak kell egyszerre megtörténnie” – mondta Száár, „az egyik, hogy Netanjahu koalíciójának ne legyen 61 mandátuma. Másrészről, hogy az Új Remény sok mandátumot szerezzen. Ha ez a két dolog megtörténik, úgy gondolom, hogy erős koalíciót lehet létrehozni.”

Arra a kérdésre, hogy kik lehetnek potenciális koalíciójának tagjai, Száár azt válaszolta,

„Bennett a Lapiddal való együttműködést zárta csak ki, nem pedig a velem való együttműködés lehetőségét.”

Az újságíró kérdésére, miszerint vajon Száár is aláírna egy olyan kötelezettségvállalást, hogy nem ül be egy Lapid vezette kormányba, az Új Remény párt vezetője úgy fogalmazott:

„Én csak azt mondtam, hogy Jair Lapid nem alakíthat kormányt” – tette hozzá. „De nem zártam ki semmilyen lehetőséget. Nem hiszem, hogy ezzel bármit is nyernénk. Nem mondom, hogy igen, de azt sem, hogy nem. Nem szeretném feleslegesen korlátozni lehetőségeimet” – tette hozzá Száár.

Ma, két éven belül negyedszerre rendeznek választásokat Izraelben

A választások eredményéről ma este 10 órától a Neokohn folyamatosan beszámol.