A covid alatt nőttek a társadalmi egyenlőtlenségek Izraelben

Az Adva Központ jelentése szerint az elmúlt válságos év vesztese a szegény és a középosztály volt, míg a gazdagok tovább gyarapíthatták vagyonukat – írja az Ujkelet.live.

A közzétett jelentés szerint a koronavírus-válság tovább mélyítette az izraeli társadalmi egyenlőtlenségeket.

Míg a közép és az alsó réteg súlyos gazdasági károkkal szembesült, a felső osztályt nem érintette a válság, és az elmúlt évben tovább gyarapodott.

A vagyonnal és kiemelt jövedelemmel rendelkező felső réteg az állam által nyújtott védelem és a támogatás fő kedvezményezettjei között voltak, ami mentesített a gazdasági válság őket érintő finanszírozásának azonnali terhe alól.

Miközben a válságkezelő program jelentősen megnövelte az államadósságot és mivel nem tettek azonnali lépéseket a leggazdagabb réteg adókulcsainak emelésére (akiket a válság nem érintett), így az adók nagy részét, amelyet valószínűleg egy-két éven belül fognak bevezetni az államadósság és a hiány csökkentése érdekében, várhatóan a középosztályra terhelik – állítja az Adva központ jelentése.

Összeségében a koronavírus-válság legnagyobb vesztesei a kisvállalkozások voltak, akiket még a járvány előtt mint a munkanélküliség csökkentésének katalizátora tartottak számon.

Az elmúlt egy évben a válság sújtotta vállalkozások közül eddig 38 ezer ment tönkre. A fizetés nélküli szabadságra küldött munkavállalók több mint fele kisvállalkozások alkalmazottja volt.

A jelentés arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen helyzetben a különféle kormányzati szerveknek kell megoldást nyújtani a kevésbé tehetősek számára, és fel kell legyenek készülve arra, hogy minden lehetséges módon támogassák azokat, akiket a legtöbb kár érte az elmúlt időszakban.

Az ortodox izraelieké a jövő, legalábbis a demográfia terén

Kutatás vizsgálta az ortodox közösség életszínvonalát, oktatottságát, foglalkoztatottságát és életmódját is.