A török légierő tizenhét hónap után először támadott kurd ellenőrzés alatt álló területet Szíriában

A török légierő tizenhét hónap után először támadott meg egy kurd fegyveres csoport által ellenőrzött területet Észak-Szíriában – közölte egy civil szervezet szombaton.

Az angliai székhelyű, de Szíriában kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) arról számolt be, hogy egy török vadászgép a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab milíciaszövetség állásait vette célba Szaida faluban, Ain Isza város közelében.

Ez volt az első légitámadás azóta, hogy Ankara és az SDF-fel szemben álló szíriai csoportok 2019 októberében végrehajtották a Béke forrása kódnevű hadműveletüket – mondta Rámi Abdel-Rahmán, az OSDH vezetője.

Az Ankara által Washingtonnal, majd Moszkvával kötött két megállapodás után leállított hadművelet lehetővé tette Ankara számára, hogy egy 120 kilométer széles és mintegy 30 kilométer mély határszakaszt foglaljon el szíriai területen. Ain Isza városa és annak környéke azonban a kurd erők kezén maradt.

Az OSDH szerint a harcok a stratégiai fontosságú település peremén dúlnak.

„Az összecsapások már 24 órája tartanak a két fél között (…) A török erők nehezen haladnak előre, miközben az SDF-nek sikerült megsemmisítenie egy török harckocsit”

– számolt be a fejleményekről Rámi Abdel-Rahmán.

Az SDF szerves részét képező Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milíciát Ankara a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnyának tekinti és terroristának minősíti. Ez a kurd milícia azonban a nemzetközi dzsihadistaellenes szövetség támogatásával élén jár az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges csoport elleni szíriai fegyveres harcban.

Ankara 2016 óta három, az IÁ-t és a kurd fegyvereseket célzó hadműveletet indított, aminek keretében az YPG észak-szíriai terjeszkedése ellen is fellépett. Ezek a katonai manőverek lehetővé tették, hogy több mint 2000 négyzetkilométernyi területet vonjon ellenőrzése alá Észak-Szíriában, beleértve Afrin régiót, a 2016-ban önhatalmúlag kikiáltott kurd szövetségi régió három kantonjának egyikét.

A szíriai konfliktus, amelyet 2011-ben a damaszkuszi rezsim demokráciapárti tüntetések elleni fellépése váltott ki, az évek során egyre összetettebbé vált, több regionális és nemzetközi szereplő is részt vesz benne.

A háborúnak több mint 388 ezer halottja és több millió menekültje van.

Nagyhatalmi terveket sző Törökország?

Egy elemző figyelmeztet: Törökország tervei szerint Dél-Kelet-Európától Észak-Afrikáig és a Perzsa Öbölig fogja kiterjeszteni hatalmát.